montesquieu comentari cartas persas

Páginas: 3 (621 palabras) Publicado: 23 de diciembre de 2013
Pensament i Cultura: Comentari de text (Montesquieu: Cartes perses)
La carta LX pertany al llibre Cartes perses de Montesquieu, autor de l’Esperit de les lleis i figura cabdal de la Il·lustraciódel segle XVIII. La religió, els conflictes entre les tres religions monoteistes, la idolatria i les representacions simbòliques així com la dimensió de l’home en l’univers són temes abordats en eltext. També es realitza una crítica a la política del govern tant pel que fa a l’economia, a la prohibició dels duels i a la repressió contra l’heretgia a França.
L’autor de la carta presenta al poblejueu com un poble fanàtic, ja que afirma que té “una obstinació invencible per la seva religió, que arriba fins a la bogeria”. Destaca que és una religió monoteista de la qual deriven el cristianisme iel mahometisme i constata l’existència d’una relació conflictiva “que ha engendrat dues filles que l’han cobert de llagues: perquè tractant-se de religions, les més properes són els enemics pitjors”.L’obstinació invencible que menciona l’autor, l’atribueix a la certitud que tenen de ser la font de tota “santedat i l’origen de tota religió” i això porta la comunitat jueva a considerar heretges elcristians i els musulmans. L’autor assenyala també que a l’època en què escriu la comunitat jueva gaudeix d’una certa tolerància que contrasta amb el fort antisemitisme que hi hagué a Espanya que vadecretar la seva expulsió l’any 1492. Amb tot en els comentaris de l’autor traspua també un cert antisemitisme carregat de prejudicis com l’expressió “per tot on hi ha diners hi ha jueus”. La religió iels conflictes que generà també es produeixen dins del cristianisme i es posa de manifest que un eclesiàstic alaba l’actitud del monarca “per destruir l’heretgia”.
Continuant amb les referènciesreligioses, l’autor de la carta diu que “els negres pinteu el diable d’un blanc enlluernador i els seus déus negres com carbó”. Correspon a un etnocentrisme cultural que considera la seva cultura com...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Montesquieu e as mulleres nas cartas persas
  • Comentario montesquieu
  • Comentario persas
  • Comentario de texto de Montesquieu
  • Comentario De Texto: "El Manifiesto De Los Persas"
  • Comentario de texto Manifiesto de los Persas
  • Comentario manifiesto de los persas
  • Comentario texto Manifiesto de los Persas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS