Morales, Patrimonio Histórico-Artístico

Páginas: 3 (602 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2013
TEXT 3
Morales, Patrimonio histórico-artístico (text adaptat)

L’Acròpolis, una vegada més, tornava a ser deteriorada per ocupacions armades. A finals del segle XVII, el duc de Venècia FrancesoMorisini va incendiar l’Acròpolis i llançà un projectil de gran impacte que va malmetre la façana i el sostre del Partenó. Anys més tard, l’embaixador de la Gran Bretanya de Constantinoble al segleXIX, Lord Elgin va sol·licitar el dret d’actuar sobre l’Acròpolis incloent el dret a treure’n profit. Va recollir frissos, escultures i d’altres elements essencials del Partenó amb la finalitat detraslladar-los a Gran Bretanya, on més endavant foren venuts al Govern Britànic i situats al British Museum, com bé ens indica A. J. Morales.

El derrumbament del més gran exponent de la societatatenenca va comportar un canvi en la concepció d’aquest espai sagrat. L’ús de l’Acròpolis era retre culte a les divinitats d’Atenes i també cohesionava i unificava els seus ciutadans. El temple del Partenóera el reflexe del caràcter político-religiós de la polis. Però amb l’arribada de la dominació otomana i la conseqüent destrucció del temple que va comportar el menyspreu de la funció original delPartenó, es va propiciar la recerca del màxim profit econòmic amb la venta de les peces que quedaven. El patrimoni cultural d’Atenes es va anar perdent a causa d’una Grècia que havia de recuperar-seeconòmicament i d’un poder encapçalat per l’Imperi Otomà.

Aquesta espoliació és classificada pel Govern Grec com a segrest dels seus màrmols i monuments culturals. Com es justifica, doncs, una actuaciómerament egoista en tant que es roba patrimoni artístic del seu lloc provinent? Aquests esdeveniments augmenten a causa d’un context de crisis econòmiques i socials. L’art és altament beneficiós iproductiu quan és utilitzat com a producte d’intercanvi. Observadors com Lord Eglin s’han adonat d’aquest valor real d’una peça o un conjunt de peces artístiques en moments crítics i ho han utilitzat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • patrimonio historico artistico
  • Patrimonio Histórico-Artístico
  • Patrimonio histórico artístico
  • Patrimonios Artísticos
  • Patrimonio artistico
  • Patrimonio historico
  • patrimonio historico
  • Patrimonio Historico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS