Moviment obrer catalunya 1875-1914

Páginas: 4 (919 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2014
4a ETAPA: EXPANSIÓ DEL MOVIMENT OBRER (1871-1914)


L’expansió del moviment obrer coincideix amb la Segona Revolució Industrial i amb l'Imperialisme i es caracteritza per la consolidació delspartits socialistes i els sindicats obrers. Els sindicats, que inicialment agrupaven a obrers, es van obrir a nous sectors professionals, transformant-se en grans sindicats de masses. Aquests erensindicats centralitzats, forts i ben organitzats. La sindicació va produir un augment de la capacitat de pressió i va significar un increment de les vagues per a forçar la negociació entre sindicats iempresaris i per a exigir a l'Estat l'aprovació d'una legislació laboral.

Es creen els partits obrers, el primer va ser el Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), fundat en 1875, que es va convertir enpunt de referència del socialisme europeu. D'inspiració marxista, el seu programa polític combinava un objectiu final (la revolució socialista) amb objectius immediats (la lluita quotidiana per aaconseguir reformes polítiques –el sufragi universal, també femení-, i per a aconseguir reformes laborals –jornada de 8 hores…-).
A Espanya el PSOE es va fundar en 1879, a França es va fundar el PartitSocialista en 1905, i en Gran Bretanya el Partit Laborista es va fundar en 1900, amb objectius exclusivament reformistes i sota la dependència directa dels sindicats.

3.- En la dècada de 1890 es vainiciar en el PSD un debat, cada vegada més intens, sobre si els partits socialistes havien de tindre un caràcter revolucionari o reformista. Els factors que van originar el dit debat van ser elssegüents:
- la composició interna dels partits socialistes anava canviant amb la massiva incorporació de classes mitjanes, per la qual cosa s'allunyaven del seu radicalisme inicial.
- el pragmatismepolític: la possibilitat de participar en la vida parlamentària a través de les eleccions els va aproximar als partits burgesos, amb els que van arribar a firmar acords, i els va donar experiència...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Moviment Obrer A Catalunya
  • El moviment obrer (1789-1914)
  • Moviment Obrer
  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • Moviment obrer
  • El moviment obrer
  • El Moviment Obrer Espanyol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS