Moviment obrer

Páginas: 3 (746 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2010
La burgesia industrial té com a lema l'aconseguir el major benefici al menor cost, és una exigència de la lliure competència. Doncs bé, per a ampliar la seua competitivitat i abaratir costosexplotarà els obrers que treballen en les seues fàbriques, sotmetent-los a dures i llargues jornades laborals a canvi d'un salari miserable, no en va són els burgesos els que fan les lleis. A poc a poc elproletariat (els obrers) prendrà consciència de la seua explotació i començarà a unir-se per a reclamar millores a la burgesia, és l'origen dels sindicats. Dos poderoses ideologies que tindran un granpaper en el segle XX apareixen en estos moments: l'anarquisme i el marxisme.
Es a dir, com la burgesia era la máxima autoritat, obligà als obrers a tenir que treballar mes hores i con un salari moltbaix, es a dir, explotanles.
Estos treballadors són considerats pels empresaris (burgueses) una mercaderia més, com les màquines o el transport, i seran tractats quasi com a esclaus. A poc a poc estosaniran prenent consciència dels abusos de la burgesia i aniran sorgint moviments de protesta contra esta situació: apareixen les primeres associacions d'obrers o sindicats, les primeres sobres, lacrema de màquines considerades responsables de la falta de traball... davant de totes estes reaccions la burgesia actua de forma violenta, perseguix, empresona o executa els responsables; la llei està dela seua part, són els burgesos els que estan en el poder.
Això també es da en els països subdesarrollades del nostre mon, encara que molts de les persones de tot el món tenen el ulls tancats i nofan cas al que ocorre. S’ha de dir que avans era molt pillor ja que ara està més controlat encara que no tan com deuria serlo per als drets de tothom.

Les condicions de vida dels obrers erenlamentables; entre elles estava una jornada laboral de fins a setze hores en alguns casos i cobrant un salari que la majoria de les vegades no permetia ni la supervivencia; les dones i els xiquets...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • El moviment obrer
  • El Moviment Obrer Espanyol
  • Moviment Obrer A Catalunya
  • Evolució moviment obrer
  • El naixement del moviment obrer
  • Apunts Història Moviment Obrer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS