moviments antiglobalització

Páginas: 5 (1075 palabras) Publicado: 23 de abril de 2014
ELS MOVIMENTS ANTIGLOBALITZACIÓ









Que són?
El Moviment de Resistència Global és un corrent de protesta mundial que uneix desenes de grups de diferents països que tenen en comú el seu rebuig al capitalisme i al model neoliberal. És un moviment en què es donen cita col·lectius diferents com sindicats, intel·lectuals d'esquerra, okupes o ecologistes, indigenistes o grupsdesfavorits que acusen el sistema econòmic d’injust.
Els diferents grups antimundialització porten més d'una dècada treballant en qüestions relacionades amb els problemes causats per la globalització de l'economia mundial. Són nombroses les campanyes que han organitzat per a la condonació del deute extern dels països pobres, o per a la reforma del Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.
Tot itenir una trajectòria d'anys de treball, els antiglobalització han acaparat espai en els mitjans de comunicació i atenció des de les instàncies internacionals arran de la presència dels seus simpatitzants en actes paral·lels a les grans reunions econòmiques i polítiques internacionals. La protesta de Seattle, que va aconseguir avortar la reunió de l'Organització Mundial del Comerç, va suposar un puntd'inflexió en la història del moviment. La notícia de la presència de més de 50.000 simpatitzants va ser reproduïda en els mitjans de comunicació de tot el món. Els enfrontaments que hi van tenir lloc van donar una imatge de violència molt allunyada dels veritables objectius dels organitzadors.
L'èxit del Fòrum Social de Porto Alegre al Brasil, celebrat en paral·lel al Fòrum Econòmic Mundial vasuposar una altra gran basa. Més recentment, la cancel·lació de la conferència que el Banc Mundial tenia previst dur a terme a Barcelona no deixen dubte sobre la fortalesa del moviment de resistència.

Objectius
Els activistes antiglobalització exigeixen una societat més justa, el control del poder il·limitat de les multinacionals, la democratització de les institucions econòmiques mundials i ladistribució més equitativa de la riquesa. Els seus enemics principals són les multinacionals i les grans organitzacions econòmiques i polítiques internacionals, fonamentalment el Banc Mundial (BM) i el Fons Monetari Internacional (FMI).
L’eliminació del deute extern és una de les exigències d'aquest moviment i les campanyes sobre l'assumpte han estat la seva llavor. El Banc Mundial i el FonsMonetari Internacional són, per als grups antiglobalització, els responsables de l'asfixiant situació en què es troben la major part dels països pobres, incapaços d'afrontar el deute que en molts casos supera el seu PIB (Producte Interior Brut). Les institucions monetàries, filles del Bretton Woods, van concedir crèdits massius als governs dels estats pobres al llarg dels anys 70 i 80, exigint-los acanvi la reestructuració de les seves economies i imposant reformes que implicaven un alt cost social i que s'han demostrat econòmicament contraproduents.
Hi ha diferències opinions dins del moviment entre aquells que consideren que el BM i el FMI han de desaparèixer i els més moderats que proposen una reforma.










Ideologia
El moviment antiglobalització està compost per milersd'ideologies de sensibilitats diferents: grups ecologistes, anarquistes, sindicals i civils de diverses parts del món. Moviments de vegades fins i tot contradictoris però amb un objectiu en comú: lluitar contra organitzacions supranacionals, a les quals acusen d'estar al servei dels països rics en detriment dels més pobres.
Els grups antiglobalització es poden classificar en:
EcologistesSindicalistes
Anarquistes
Agricultors / Consumidors
Conservadors
Civils
Altres

Moviments socials més destacats
30 de novembre de 1999: A prop de 50.000 manifestants boicotegen la cimera de l'OMC, celebrada a Seattle. Davant dels aldarulls entre manifestants i policia, l'alcalde de la ciutat declara el toc de queda. Fracàs de la cimera, ja que els 135 països participants no arriben cap acord....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antiglobalització
  • Moviments feministes
  • Moviments Parabòlics
  • Moviments Migratoris
  • moviments artistics
  • Moviments De La Terra
  • Moviments Migratoris
  • Moviments immigratoris.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS