Moviments De L'Obrerisme A Espanya

Páginas: 3 (582 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
Els principals corrents del moviment obrer són l'anarquisme i el marxisme. Aquestes dues ideologies, tot i partir de la defensa del proletariat, presenten múltiples divergències tant tècniques compràctiques.

El marxisme fou una ideologia creada per Karl Marx, un filòsof alemany que va idear un sistema per aconseguir l'eliminació de les classes socials i l'aplicació d'un sistema just i ideal,on la societat estigués formada i dirigida per la massa obrera, i no pels sectors de la burgesia industrial. L'acció política era el mètode per modificar la societat proposat pels marxistes, fet quees volia aconseguir a partir de la revolució planificada i col·lectiva del proletariat. El sistema anarquista proposat per Bakunin proposava l'eliminació de qualsevol estructura política que atorguésmés poder a un home que a un altre, és a dir, pretenia evitar l'opressió de les persones per altres persones. El camí per aconseguir aquest objectiu estava alhora dividit en dos corrents: l'anomenatcorrent anarcosindicalista, tendència pròpia de Bakunin, i l'acció directa, pròpia de Kropotkin.

Tot i aquestes diferències, els dos corrents ideològics es van unir temporalment formant l'anomenadaAssociació Internacional de Treballadors (AIT, també anomenada Primera Internacional) l'any 1864 a Londres, una institució que agrupava i organitzava el proletariat internacional. Dos anys després esva formar a Espanya la Federació Regional Espanyola de l'AIT, una delegació de l'AIT que va rebre un gran suport per part del proletariat espanyol. Aquell mateix any es va efectuar a el primerCongrés de Societats Obreres a Barcelona. En aquest congrés hi va assistir el deixeble de Bakunin, Fanelli, aleshores lider de l'anarquisme italià. Aquest s'encarregà de difondre els ideals anarquistes alproletariat barceloní, fet que provocarà que la gran massa anarquista espanyola es trobi a la ciutat de Barcelona, juntament amb Andalusia on l'anarquisme també hi tindrà un paper clau.

Veient...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Espany
  • Moviments feministes
  • moviments antiglobalització
  • Moviments Parabòlics
  • Moviments Migratoris
  • moviments artistics
  • Moviments De La Terra
  • Moviments Migratoris

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS