MOVIMIENTO SUFRAGISTA

Páginas: 5 (1024 palabras) Publicado: 29 de abril de 2015




LA REVOLUCIÓ SUFRAGISTA

EL DESPERTAR DE LA CONCIÈNCIA FEMINISTA DE LA DONA




PAULA FONT CASARES 1er. BATXILLERAT B




A QUIN MOVIMENT DESIGNEM COM A SUFRAGISTA?
El moviment sufragista va ser un moviment social, econòmic i polític que reivindicava l'extensió del sufragi de les dones, per aconseguir una igualtat en la capacitat de votació entre homes i dones. Va sorgir durant la segonameitat del segle XIX princialmen a Estats Units i Gran Bretanya, on s'organitzaren les primeres manifestacions i actes de protesta amb l'objectiu d'aconseguir el dret al vot femení.


QUINS EREN ELS SEUS OBJECTIUS?
Tenien com a principal objectiu el dret al vot femení, però també perseguien alguns altres objectius com per exemple el dret a l'educació, la capacitació professional de les dones i laigualtat jurídica d'aqulles que estigueren casades, és a dir una millora sustancial de la vida de les dones. Per tal d'aconseguir aquestos objectius, les sufragistes organitzares nombroses protestes i movilitzacions, inclús s'arribaren a organitzar vagues de fam a les càrcels, que foren durament reprimides.
Però aquesta reressió no va aconseguir frenar les idees d'emancipació de la dona, i aquestmovimnet es va estendre pràcticament per tota Europa


QUI ERA EMMELINE GOULDEN I QUÉ VA FER?
Emmeline Goulden Pankhurst va ser una de les fundadores del moviment sufragista a Europa i l'ànima del moviment feminista britànic.
Emmeline va nàixer a Manchester, en 1858. El seu pare era un home de negocis d'èxit que sempre va recolzar la causa de la llibertat i dels drets civils, com les campanyescontra l'esclavitud. I la seua mare va ser una de les primeres feministes, sent ella mateixa qui va iniciar l'educació política de la seua filla portant-la a reunions a favor del dret de sufragi per a la dona, des de principis de l'any 1870.
Va finalitzar els seus estudis en 1878 i va tornar a Manchester on va conèixer a l'advocat, Richard Pankhurst, un liberal compromès amb la causa de la justíciasocial i, també, un ardent partidari de la concessió del dret de sufragi a les dones.
Al 1903 va fondar la Unió Social i Política de les Dones (WSPU), que lluità pel vot femení, va iniciar mombroses manifestacions i protestes que, fins i tot, li arribaren a costar l'empresonament.


QUAN VA PODER VOTAR LA DONA?
Gràcies a la gran lluita que reolzaren Emmeline Goulden i totes les dones de la WSPU,al 1918 es va permetre que les dones que fóren cap de família majors de 30 anys tinguren accés al vot, i per últim, al 1928 es va aconseguir una situació d'igualtat amb l'home. Concretament a Gran Bretanya la dona s'incorporà al sufragi al 1918, en França, aquest fet va arribar una mica més tard, al 1846. A Espanya es va aconseguir aquest dret a l'any 19


CREUS QUE LA 1ª GUERRA MUNDIAL VAAFAVORIR LA INCORPORACIÓ DE LES DONES? EN QUINS SECTORS ES VAN INCORPORAR?
La dona, fins a començaments de la Primera Guerra Mundial, estava relegada a un segon plà. Principalment es dedicava a les tasques domèstiques i a acompanyar a l'home en els compromisos socials. Sin ens fixem en el camp laboral, les dones tenien presència a les fàbriques, però amb salaris molt mes baixos.
La guerra va tenir unimportant impacte sobre la societat europea , ja que milions d'homes obrers deixaren la seua feina per dirigir-se als camps de batalla i, a més a més, hi existian una elevada demanda de productes bèl·lics. Aquest fet va donar com resultat treball per a tot el que poguera treballar, i per tant la dona s'incorporà al món laboral.
Des de l'esclat de la Primera Guerra Mundial, les dones van tindre queassumir treballs i responsabilitats que abans no hi havien estat al seu abast.
Es calcula que un total de 1.345.000 dones van obtenir nous treballs o van substituir als homes durant la guerra. Eren contractades per a treballs que abans es consideraven més enllà de la seua “capacitat”. Les dones començàren a sustituir els homes en els serveis urbans, treballant als camps per tal de asegurar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Movimiento Sufragista
  • Movimiento sufragista
  • Movimiento Sufragista Femenino
  • Síntesis Movimiento Sufragista Y Feminismo Internacional.
  • Movimiento Sufragista
  • Movimiento feminista y sufragista
  • Sufragismo
  • LAS SUFRAGISTAS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS