mozart

Páginas: 6 (1429 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2014
Context històric-social

El sistema polític predominant era l’absolutisme monàrquic i la societat estamental.

Aquesta és una imatge que expressa el fi a l'absolutisme.

El paper dels músics en el classicisme eren com servents.
Una de les coses que van destacar eran el creixement demogràfic i millor situació econòmica, increment de la producció i reactivació econòmica. Creixement delcomerç colonial, noves rutes.
Les característiques de la música del classicisme són frases regulars, ritme senzill iregular, senzillesa tonal, textura homofònica, importància de la melodia i evolució de les dinàmiques.

Vida

Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27 de gener de 1756 − Viena, 12 de maig de 1791) fou un compositor austríac de música clàssica. Probablement el músic més prodigiós, lesseves primerenques gires per Europa el van fer famós i el van familiaritzar amb els estils musicals europeus, que després va sintetitzar a les seves obres. Únic en la història de la música gràcies als seus assoliments en tot tipus de gèneres i formes, així com per la seva sorprenent fluïdesa de composició, va ser el primer compositor important que va intentar establir una carrera musical«independent».

Als quatre anys practicava el clavicordi i va començar a compondre petites cançons i minuets de considerable dificultat. Als sis tocava amb destresa el clavecí i el violí. Podia llegir música a primera vista, tenia una memòria prodigiosa i posseïa una inesgotable capacitat per a improvisar frases musicals. Definitivament, no era un nen comú. El seu progenitor era un home intel·ligent,orgullós i religiós. Creia que els dots musicals del seu fill eren un miracle diví que ell, com a pare, tenia el deure de fer créixer.

El setembre de 1767 Mozart va viatjar a Viena acompanyat pel seu pare i la seva germana Nannerl. Aquest cop no per demostrar les seves habilitats de nen prodigi sinó per desenvolupar les seves facultats de compositor. A la ciutat imperial va desenvolupar unaintensa activitat: va escriure concerts, simfonies, misses, oratoris (La Betulia liberata...), cantates i també les seves primeres obres, com la que va fer per encàrrec de Josep II: l'òpera bufa La finta semplice (La ingènua fingida).

Els músics de l'època a Viena van veure en el talent del nen una amenaça per als seus llocs i van començar les intrigues. No creien que només amb onze anys poguésescriure tan bona música i deien que el seu pare n'era l'autèntic autor. Les coses es van complicar: va haver-hi triomfs, però també fracassos.

Mozart s'instal·là a Viena i visqué un any feliç. Va intervenir en concerts, va impartir classes i va escriure nombroses obres. 1782 va ser l'any d'una altra òpera triomfal: El rapte del serrall.

Després del seu fracàs sentimental amb Aloysia Weber, vatrobar consol amb Constanze, la germana menor. Però sabia que el seu pare Leopold no apreciava aquella família i va voler viatjar a Salzburg per presentar-li formalment la seva parella, però diversos esdeveniments van endarrerir el temut viatge per a enfrontar-se al seu progenitor. El 4 d'agost de 1782, sense el consentiment del seu pare, Wolfgang Amadeus i Constanze es van casar a Viena. Percelebrar-ho i per calmar al seu moralista pare, Mozart va compondre la inacabada Missa en do menor (KV 427). Pensava estrenar-la a Salzburg amb Constanze com a primera soprano solista. Només ho va poder fer l'agost de 1783, però seria inútil. Desitjava demostrar a la seva família que havia escollit correctament, però Leopold i Nannerl mai van acceptar del tot Constanze.

Per a acabar-ho d'arrodonir,el seu primer fill va morir el 19 d'agost de 1783, al cap d'un mes de néixer. Dels set fills que Wolfgang Amadeus va tenir amb Constanze, només dos van arribar a sobreviure: Karl Thomas Mozart i Franz Xaver Wolfgang Mozart, aquest dos únics fills restaren solters i per això amb ells s'acabà la nissaga Mozart. El 1782 havia conegut, a través del baró van Swieten, els oratoris de Händel i algunes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mozart
  • Mozart
  • Mozart
  • mozart
  • mozart
  • mozart
  • Mozart
  • Mozart

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS