Muhba De La Plaça Del Rei De Bacelona, La Domus Romana

Páginas: 7 (1749 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2012
ARQUEOLOGIA

MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA – PLAÇA DEL REI


Introducció:

En el Conjunt Monumental de la Plaça del Rei, es pot visitar el jaciment arqueològic situat al subsòl de la plaça, amb una superfície de 4.000 m2 que correspon a un important sector de la Barcelona romana. El jaciment conserva vestigis arqueològics que van del segle I a. C al segle VII d. C.
Es pot visitar un barride tallers i indústries de transformació, entre els quals hi ha una fullonica i una tinctoria, tallers on es rentava la roba i es tenyien els draps o les peces de roba per vestir. També es pot visitar un cetaria, dedicada a salar el peix i a elaborar-ne diverses salses derivades, com el garum. El recorregut arqueològic permet d’entrar en una instal·lació vinícola i veure com s’elaborava el vi. Elconjunt episcopal de Barcino, format per l’aula episcopal, el baptisteri, la residència episcopal i una església cruciforme, ens permet veure l’evolució d’una part de la ciutat. A les sales del palau comtal o reial, es presenta l’exposició permanent de la Barcelona a l’alta edat mitjana. A través de les peces de la col·lecció s’aprecia la formació de la ciutat medieval i la seva transformació encapital d’un imperi mediterrani així com el seu creixement i el procés de fortificació, fins a arribar al govern de la ciutat. També s’explica el paper de Barcelona en el context de Catalunya i de la Mediterrània i la vida quotidiana dels seus habitants. En el palau Reial Major es pot visitar el Saló del Tinell i la Capella de Santa Àgata. A la Casa Padellàs hi tenen lloc exposicions temporalssobre Barcelona moderna i contemporània.

Jo m’he centrat en les restes de la domus romana que podem trobar en el conjunt:

A Barcino coneixem algunes cases senyorials (domus). És provable que també hi hagués cases més senzilles amb diversos pisos, anomenades insulae.
La domus romana estava concebuda com una casa tancada que mirava cap a l’interior. S’articulava a partir de dos espais oberts:l’atrium (era un pati interior on es trobava un impluvium, una petita piscina que recollia l’aigua de la pluja, i també es trobaven les portes de les diverses habitacions) i el peristylum ( era un altre pati situat a l’interior de la casa al voltant del qual es troben les habitacions més luxoses), per on entraven l’aire i la llum a les dependències que s’hi obrien al voltant.

A la domus trobemdiferents restes del mobiliari i els seus complements, tot això s’anomenava supellex. Els mobles eren escassos: tamborets, cadires, taules, llits i algun armari. Es feien principalment amb fusta tot i que també podien ser de marbre o bronze. El moble per excel·lència, on dormien, menjaven, rebien visites, llegien o fins i tot escrivien era el lecti, o llits romans, tenien una estructura de fusta ambquatre potes molt decorades on es col·locava el matalàs. A la capçalera i als peus hi havia respatllers que els feien més confortables. Els coixins i les robes de colors vius eren un complement indispensables.
La il·luminació de la domus es feia mitjançant canelobres, espelmes o llànties d’oli, anomenades lucernae. Les llànties podien ser de metall o ceràmica, es mantenien enceses amb un ble, perextreure’l s’utilitzaven unes pinces.

Parts de la domus:

- L’Atrium, o pati interior, era el centre d’un dels cossos principals de la domus. Al mig del pati se situava una bassa, impluvium, on es recollia l’aigua de la pluja que entrava per una obertura situada al sostre (compluvium). L’aigua s’emmagatzemava en un dipòsit i s’utilitzava com a subministrament de la casa. Al voltant del’atrium s’hi desenvolupava la vida a l’hivern.

- El lararium estava situat normalment a l’atrium. Era el lloc on es retia culte als déus tutelars de la llar i la família, els déus lars i penats. També s’hi realitzava el culte als déus mans, que representaven l’esperit dels difunts. El lararium podia ser una fornícula a la paret, decorada amb pintures, o una petita capella on se situaven les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA DOMUS ROMANA 2
  • Analisis De La Domus Romana
  • Resum La Domus Romana
  • Domus romana
  • La domus romana
  • Proceso del diseño y la construcción de la domus romana urbana
  • Mobiliario Romano Y Su Distribución En La Domus
  • Investigación domus romana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS