muixeranga

Páginas: 2 (430 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2014
LA MUIXERANGA Vora tres segles de història i una important càrrega simbòlica, han fet de la Muixeranga d’Algemesí la imatge més coneguda de la ciutat.Grup cerimonial, dansa o música, la Muixeranga,en cadascuna de les seues tres acepcions ( ball torres i figures plàstiques) és un clar reflex de la força d’un poble compromés amb la seua tradició festiva i el seu patrimoni cultural. 
HISTÒRIALaprimera referència documental de la Muixeranga d’Algemesí prové del 1733, dels Llibres de Comptes de la Vila. Des d’aleshores la seua aparició a la festa de la Mare de Déu de la Salut, celebrades jade forma solemne des de 1724, es manté de manera continuada.
El 1998, s’incorporava a la Festa la Nova Muixeranga, grup que presentava com a novetat la seua compossició mixta.
6102471585584104262398675DANSAPrimera de la part profana
que antecedix la Processó.
Presenta les següents evolucions: Ball, Passeig o Floretes: Estructurat en quatre temps, la seua execució es realitza abans de laincorporació del grup a la Processó.
-142490341589Els muixeranguers, col•locats en dues fileres, evolucionen amb ciris encesos a les mans Torres Humanes o Pujades: L’enlairament de les torres esrealitza seguint una tècnica pròpia, diferent a la seguida en altres localitats que també alcen torres humanes. Plegades les articulacions, els muixeranguers resten flexionats fins que tots s’hi hanincorporat. Tot seguit, van aixecant-se progressivament al so de la tonada. Abraçats, formant un cos compacte, la torre es rematada per un xiquet que amb els braços oberts alça la cameta. 
FiguresPlàstiques: Són formacions que presenten al seu origen una intencionalitat simbólic-religiosa (escenes relacionades amb la figura de la Mare de Déu). Darrerament, motivat per l’habilitat gimnàstica i larecerca de noves compossicions, se n’han incorporat altres de tipus profà.MÚSICA Interpretada per dolçaina i tabal presenta dues tonades bàsiques: Muixeranga i  Florete. La primera, acompanya l’alçada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS