Museu de les aigües

Páginas: 3 (699 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014


LOCALITZACIÓ
El Museu Agbar de les Aigües el localitzem dins la històrica Central Cornellà d'Aigües de Barcelona, que conté un patrimoni industrial hidràulic de primer ordre. Està situat damuntl'aqüífer més important del riu Llobregat una gran reserva d'aigua potable situat a 30m sota terra.
Aquest museu ocupa els edificis modernistes de la Central Cornellà, la planta que aigües deBarcelona va inaugurar el 1909 per extreure aigua de l'aqüífer esmentat anteriorment. El museu és al mateix temps una indústria en funcionament.

MODERNISME INDUSTRIAL
Els edificis modernistesoriginaris van ser concebuts per l'arquitecte Josep Amargós i Samaranch. L'any 1909, Barcelona era una ciutat en plena expansió i necessitava cada cop més aigua. En aquell moment, l'aqüífer del Llobregat erauna reserva suficient per acompanyar la ciutat en el seu desenvolupament i Aigües de Barcelona va obtenir la concessió per a l'extracció de les aigües subterrànies a Cornellà. Per això es va construirun gran edifici de tres naus entrellaçades, de maó massís i amb bigues de ferro. A l'interior de l'edifici hi havia la maquinària de vapor, que havia de moure les bombes d'un sol pou. També podemobservar l'arquitectura modernista en les antigues cases dels treballadors i en la xemeneia de 52m d'alçada.
Actualment, l'edifici principal acull l'Exposició Permanent del museu.

INSTAL·LACIÓHIDRÀULICA DE VAPOR
La nau principal, disposava originàriament de sis calderes dobles que convertien l'aigua en vapor. Aquest vapor accionava quatre màquines d'última generació situades a la salatransversal que transformaven el moviment en electricitat. L'energia era transportada per cable aeri fins al pou, les bombes del qual elevaven l'aigua des de 30m de profunditat i l'enviaven al dipòsitd'equilibri, on era emmagatzemada temporalment.
La tercera nau de l'edifici era la Sala de Màquines, amb dues bombes que també es movien amb la força del vapor generat a les calderes. Bona part d'aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • museu de les aigües
  • aiga
  • aigües encantades
  • aigues encantades
  • Monografia de aig
  • Crisis Aig
  • aigues encantades
  • Caso aig

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS