musica protestant

Páginas: 2 (437 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2015
MÚSICA PROTESTANT
Des de finals del segle XV i principis del segle XVI, renaixement, humanisme i reforma són fenòmens que apareixen associats. La crítica dels rituals, de les practiques litúrgiques,dels dogmes i de la música sagrada provoca una crisis que afecta a tota la cristianat i desemboca, per un costat, en la Reforma protestant i per l'altre en la Contrareforma catòlica.
El coral,patrimoni de la música luterana, acapararà aquesta forma sorgida del humanisme i el estil «nota contra nota», convertint-se en el seu representant més característic en la segona meitat del segle XVI.
Laparticipació vocal activa dels fidels en el culte constitueix un dels motors principals de la Reforma. La impremta havia afavorit la difusió de les noves idees a través de nombrosos pamflets,tractats i textos diversos: la impremta musical de caràcters mòbils (des de finals del segle XV) contribueix a partir de la dècada de 1520 a la difusió de recopilacions de corals alemanyes i salterishugonots. L'ensenyança de la música, vivament estimulada en les escoles llatinas i alemanyes per iniciativa de Martin Luterà i de Felip Melanchton, així com amb les escoles calvinistes, estaran al servei dela nova religió des de la implantació del reporter nascut amb la Reforma. Els reformadors busquen una música estèticament protestant i destinada al poble, consideran tres qüestions fundamentals: ambquina llengua, per a quin públic i quines melodies.
















MÚSICA DE LA CONTRAREFORMA
L'Església catòlica va reaccionar oposant-se al protestantisme amb l'anomenada Contrareforma, que vaestablir les bases de la seva doctrina en el Concili de Trento (1545-1563). Preocupada per l'excessiva complexitat a la qual s'havia arribat a la polifonia, l'Església catòlica va marcar també en elConcili de Trento les directrius que havia de seguir la música: «vigilar la claredat del text» i la «dignitat en l'expressió» ja que el paper de la música a l'Església «no és satisfer l'oïda, sinó ajudar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Protestantismo
  • Protestantismo
  • protestantismo
  • protestantismo
  • El protestantismo
  • Protestantismo
  • Protestantismo
  • Protestantismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS