Musica

Páginas: 2 (283 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2013
Jocs de paraules
refranys, dites i frases fetes, embarbussaments i palíndroms

La paremiologia és la ciència que estudia els refranys, els proverbis i altres jocs de paraulesque volen transmetre algun coneixement tradicional basat en l'experiència.
Sovint els autors parlen de refrany, proverbi, sentència, màxima, aforisme, axioma, principi, dita,locució o frase feta, com a termes sinònims, quan no ho són. Uns són d'origen popular d'altres d'origen culte i no tots poden tenir la mateixa  funció  en el discurs . Alguns sónd’autor conegut i d'altres formen part de l'herència cultural popular d’una llengua i uns són moralitzants i d'altres no.
És encertat dir que els refranys i els proverbis són la mateixacosa però també sembla important de mantenir la diferenciació amb la dita i la frase feta ja que aquestes dues expressions presenten diferències remarcables amb els refranys i elsproverbis i no tenen la mateixa funció dins d'un text bé sigui oral o bé sigui escrit.
Refrany: Frase que, en sentit directe o al·legòric, i generalment en forma de sentència,expressa un pensament a manera de judici en què es relacionen almenys dues idees. : Qui pren un coix per company, coixeja ja al cap de l'any.
* El refranyer
* Refranyercatalà-castellà
Dita i  frase feta: Sentència, opinió, expressió d'ús corrent en la llengua: Estar entre l'espasa i la paret
* Dites i frases fetes
Embarbussament: Paraula o frasedifícil de pronunciar i que sol proposar-se com a joc: Quan m'ajupia codonys collia. Quan m'aixecava, codonys agafava. De genollons, collia, collia. De genollons, collia, codonys.* Embarbussaments catalans
Palíndrom: Mots o frases que es llegeixen igual d'esquerra a dreta que de dreta a esquerra: A Cornellà, Tània i Aina tallen roca
* Palíndroms
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Musica musica
  • Musica
  • Musica
  • La musica
  • Musica
  • Musica
  • Musica
  • Musica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS