musicas y culturas

Páginas: 12 (2999 palabras) Publicado: 12 de enero de 2015



[18/09 i 23/09]: Conceptes clau + “La música fuera del marco europeo - Ch. Small”
Etnocentrisme: aquest concepte defineix la manera en que, generalment, des de la cultura occidental es perceben les cultures no occidentals. Normalment, s’usen analíticament els paràmetres de percepció de les societats occidentals per a entendre cultures diverses i diferents i, en molts casos, esconsideren aquelles cultures com a inferior a la ètnia pròpia.

Relativisme cultural: És la postura radicalment contrària al etnocentrisme. Aquest pensament defensa que s’ha d’analitzar cada cultura d’acord amb els seus propis paràmetres i realitats culturals.

Evolucionisme: és una tendència dins del pensament occidental fruit de la interrelació amb altres cultures que es considerensubdesenvolupades. Des del punt de vista evolucionista, el punt màxim d’evolució d’una societat. Va molt lligat al etnocentrisme.

Multiculturalitat: idea del món com a bressol de cultures diferenciades i que cadascuna es tracti amb respecte i igualtat de drets.

Lligat a la qüestió de la música, Christopher Small, ens dóna set “prejudicis” que els occidental tenim sobre la funcionalitat i realitat de lamúsica que ens allunya de una veritable anàlisi plena de les altres cultures del món. Aquests són:
1. La idea de música com a art tancat a ell mateix.
2. La idea de música com a quelcom que comporta, apart de les seves característiques tècniques i formals, una idea abstracta que et vol traslladar el compositor.
3. La supremacia de l’harmonia i el contrapunt com a recursos expressius suprems.
4.La major importància que se li dóna a les relacions d’altura com a element estructural, en detriment del color tonal, la textura i el timbre.
5. La manca d’atenció de les característiques rítmiques de la música i la falta d’atenció a l’empobriment que pateix aquest recurs.
6. La estructuració del temps de manera que sempre s’ha de saber o intuir (en principi) els començaments i finals d’obra.
7.Utilització de recursos conscients (com grans formes harmòniques) per a l’organització dels temps en les obres i, evitar així, que l’oient es perdi en l’estructuració d’aquestes.
També en relació amb la música, podem trobar dues vessant de pensament en relació a l’anàlisi d’aquesta en diferents contextos culturals:
Formalisme: s’entén l’anàlisi de la música a partir dels seus elements formals(ritme, harmonia, alçada, etc.) Segons aquest corrent de pensament el valor de la música és intrínsec al propi acte musical.

Culturalisme: l’anàlisi d’una música s’ha de fer en context amb la seva cultura, és a dir, sense tenir en compta la situació social, cultural, intencional és impossible fer un bon anàlisi d’una música. Per tant, el valor de la música, en gran part, és social i cultural.D’altra banda, cal definir altres conceptes bàsics per comprendre la cultura i les societats:
Enculturació: és el procés d’adquisició d’una cultura determinada des de l’infantesa. Normalment es adquirida d’una manera escalonada i construïda a partir del costum i de la transmissió de coneixements i tradicions per part dels individus amb més experiència de la comunitat.

Aculturació: imposiciód’una cultura determinada substituint la teva pròpia. Pot ser un procés voluntari, o es pot donar el cas que una societat dominant aculturi una altra societat.

Punt de vista ètic: una anàlisi duta a terme per mitjà de les ferramentes metodològiques i categories de l'investigador.

Punt de vista èmic: una anàlisi que reflecteix el punt de vista dels informadors natius.

[25/09]: Indonèsia;les lògiques sonores de la cultura balinesa.
Filosofia del temps: La cultura balinesa té una filosofia sobre el temps curiosa. Per aquesta societat el temps és circular, per tant creu que allò passat tornarà a passar. La societat balinesa empre, per posar un exemple revelador, la mateixa paraula per denominar el besavi que el besnét, mostrant així la seva concepció del temps circular....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Música En La Cultura
  • Historia de la cultura Musica
  • ARTE MUSICA Y CULTURA
  • La relacion de la musica con la cultura
  • musica y literatura cultura negra
  • MUSICA Y CULTURA AFRICANA
  • Sonido musica ruido cultura y musicologia
  • cultura de la musica y cine

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS