Muxing

Páginas: 3 (718 palabras) Publicado: 6 de enero de 2011
Sergi Ruiz Serret
1. Batxillerat B

Índex

Introducció – pàg. 2

Història – pàg. 3

Modalitats – pàg.4

Competicions espanyoles – pàg. 5

Conclusió – pàg. 6

Bibliografia – pàg. 7Introducció
El múixing és un esport i una forma de transport caracteritzat per l’ús de gossos de tir, i consisteix en fer lliscar sobre la neu un trineu empès per un o més gossos. La paraula múixingprové del moto francès marche i que s’utilitzava perquè els gossos iniciessin la marxa, però actualment la paraula mush! gairebé no es fa servir. La persona que condueix els gossos s’anomena múixer.És un esport que es practica principalment a Amèrica del Nord i al nord d’Europa, tot i que es practica arreu del món. Actualment associacions com la Federació Internacional d’Esports de Tir de Trineus(IFSS) i l’Associació Internacional de Competició amb Gossos de Tir (ISDRA), treballen per aconseguir que el múixing sigui un esport olímpic.
Els gossos reben diferents rols en l’equip a l’hora decórrer:
* Els gossos líder s'encarreguen de dirigir a la resta de l'equip i marcar el pas.
* Els gossos de gir es troben immediatament darrera del líder.
* Els gossos d'equip es trobendarrera dels gossos de gir, i la seva funció és afegir més força a l'equip.
* Els gossos roda són els que es troben més a prop del trineu.
A banda d’esport, també és una forma de transport de materialsentre pobles rurals, encara que les motos de neu estan substituint al trineu.

Història
Abans de la roda ja es feia servir el trineu, i hi ha referències que els habitants de Lapònia feien servirtrineus tirats per gossos descendents directes del llop polar. Però a causa del fort caràcter d’aquests animals, els miners de Alaska van començar a fer servir huskys, una raça més dòcil i igual defort i ràpid com els utilitzats al principi. El trineu amb gossos va ser decisius durant la febre de l’or a Alaska i Canadà.
Des de 1800, la utilització de gossos de tir per expedicions polars, ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS