my stuff

Páginas: 2 (391 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2013

HISTÒRIA DEL MÓN
CONTEMPORANI



Comentaré un fragment de la Declaració davant el Tribunal Correccional de Lyon en l’any 1883. Va ser escrit per Piotr Alekséyevich Kropotkin, un pensadorpolític rus, considerat un dels principals teòrics del moviment anarquista.
El text és de caràcter polític, ja que es tracta d’un discurs, i caràcter historiogràfic. També és ideològic, ja que ensmostra la opinió d’un grup de persones. Va dirigit a tota la població amb la finalitat de que entenguin la nova teoria de vida que té el grup anarquista.

Al final del segle XVII van sorgir lesprimeres idees de l’anarquisme, però no va ser fins els mitjans del segle XIX quan va néixer la ideologia. El principal precedent va ser Proudhon, un socialista utòpic que afirmava que la propietat privadaera una estafa. Hi ha dos tipus de anarquisme: el individualista i el col·lectivista. El primer consistia en el suport de la màxima llibertat individual. El segon defensa el fet de que el individu viuen una societat y que per tant s’ha de treballar junts per canviar les coses. Quan parlem d’anarquisme ens referim a aquest.
La principal idea de l’anarquisme és que sense igualtat no hi hallibertat. Per això ells proposen una igualtat econòmica, amb una propietat col·lectiva, una igualtat política, sense partits polítics, governs o estats, i una igualtat social, que elimina la religió, laeducació i la família.
Va haver-hi un gran èxit pels anarquistes en Suïssa i en Espanya, sobretot per Aragó, Catalunya, Valencia i Andalusia on va ser Fanelli qui va estendre la ideologia.

En elfragment podem veure les idees de Kropotkin i el seu grup. El seu principal objectiu és la llibertat però creuen que no la podran aconseguir amb l’existència d’un poder que imposi les seves idees i lleisals altres ciutadans. Diuen que la idea d’un govern és la incorrecte. No hi hauria d’haver cap tipus d’autoritat. També expliquen que el capital esta monopolitzat per un petit grup dins la societat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • my stuff
  • Where's my stuff?
  • My Stuff
  • stuff
  • Stuff
  • Stuff
  • stuff
  • Stuff

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS