mètodes

Páginas: 10 (2375 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2013
1.És un disseny d’investigació experimental? Per què? Si ho fos, podries explicar-ne el tipus?
Com hem pogut observar en l’article, no podríem qualificar aquesta investigació com a caràcter experimental (aquest mètode d’investigació controlem les circumstàncies i decidim qui està sota quines condicions). Per tant, el disseny utilitzat per dur a terme aquesta investigació del professor ManuelÁlvarez González: “Los efectos del entrenamiento de toma de decisiones a través del modelo ‘DECIDES’” és el quasiexperimental. La principal raó, és que aquest tipus de dissenys són de tipus experimental, però no compleixen alguns requisits perquè se’ls qualifiqui com a autèntics experiments. D’una banda, en aquesta investigació no trobem aleatorització dels subjectes de l’altra banda sí que trobem ungrup control, per tant, no és considerat experiment, però sí que contemplem que manté un control sobre la major part de les fonts d’invalidesa. També hem pogut percebre que es tracta d’un disseny pretest-postest. Les característiques principals per observar que es tracta d’aquest tipus de disseny són:
- La primera característica és que no es fa una assignació aleatòria dels subjectes: noméspassa les proves a dues poblacions diferents i tal com diu l’estudi aquestes van ser triades a l’atzar.
- La segons característica és que s’ha dut a terme en una escola, els grups ja estan formats, per tant l’aleatorietat de l’estructura i dels subjectes no és possible. Així doncs, el investigador ha de fer servir grups d’individus ja formats, sense alterar-los. Un cop s’hagi aplicat el pretestaplica un tractament a un grup i posteriorment un postest.
- La tercera característica és que es porta a terme a un lloc real. A dos centres públics de la província de Barcelona. Un a Barcelona ciutat i l’altre a Cornellà.
- La quarta característica és que els dos grups formats (grup control i grup experimental), se’ls passa un pretest. Després de dues setmanes al grup experimental passa unprograma d’entrenament que correspon als principals aspectes que s’han de tenir en compte en la pressa de decisions el “ The Check List” de Krumboltz en una sessió d’una hora. Després del programa es torna a passar el Check list (Retest).
En el termini de dues setmanes també es passa al grup control el Check list (retest).
És va considerar suficient el plaç de dues setmanes entre el pretest i elpostest. I va ser aquí on s’observen diferencies importants i no són degudes a l’atzar, sinó que aquestes són degudes a l’entrenament en el procés de pressa de decisions a que va ser sotmès el grup experimental.

2. En aquest disseny d'investigació hi intervenen diferents variables, podries explicar de quin tipus són cadascuna d'elles des d'una perspectiva metodològica?
En aquesta tipologiad’investigacions psicoeducatives i hi intervenen diferents variables. Hi ha variables que hi intervenen i interfereixen en un context o altre, en són moltes, com el sexe, l’edat, el nivell sociocultural, la procedència, etc. Els resultats són aplicables dins l’àmbit estudiat, però a vegades es fa difícil generalitzar-ho en altres ambients. Hem de tenir present que les condicions ambientals dinsl’àmbit educatiu determina el procés de generalització i com a conseqüència pot arribar a posar límits en el que es pot assolir en la investigació, és per aquest motiu que s’ha de fer en prudència.
Una de les variables que hi intervenen és la variable independent. Aquesta és la suposada causa dels canvis quan s’acaba l’experiment. Aquesta s’ha de poder manipular o si no pot ser ha de ser assignada perl’investigador. En aquest cas i dins la investigació seria el programa de simulació de presa de decisions, aquest programa està basat amb el model Career Decision Simulation. El programa el van passar al grup experimental.
La segona variable és la variable dependent, és la que recull els efectes que han estat produïts per la variable independent. En aquesta investigació, aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metodos De Metodos
  • El Método
  • Metodo
  • El Método
  • Metodo
  • Metodos
  • Metodos
  • Metodos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS