Músculo

Páginas: 5 (1104 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2014
1. Estructura del múscul

El múscul és el teixit contràctil del cos. Deriva de la capa mesodèrmica de cèl·lules germinals embrionàries. La seva funció ha de ser el fet de produir moviment de força que fa possible la locomoció o el moviment dins dels òrgans interns; els músculs es contreuen per tal de desplaçar o moure parts del cos, i transportar substàncies en el seu interior. En fisiologia,el múscul és un dels quatre tipus de teixits. Moltes de les contraccions de músculs es realitzen sense una acció conscient, i són accions necessàries per a la supervivència, com ho és la contracció del cor.
Els tres tipus de múscul presenten diferències significatives. No obstant això, tots tres utilitzen el moviment de l'actina contra la miosina per generar la contracció muscular, que són unesproteïnes que trobem dins el múscul.














Els músculs són formats principalment per cèl·lules musculars. Encara que hi ha músculs amb diferents funcions, com per exemple el quàdriceps que controla el moviment o el cor que batega, microscòpicament tots tenen una estructura molt similar.
Els músculs tenen una estructura molt complexa. Tots els músculs tenen una capa deteixit connectiu anomenat epimisi, que recobreix el múscul totalment mantenint la seva estructura interna unida. Sota l’epimisi trobem una sèrie de petits grups de fibres anomenats fascicles que tenen una capa de teixit connectiu al que diem perimisi. tallant el perimisi s'arriba a les fibres musculars que són cèl·lules musculars individuals. Cada fibra muscular està coberta per una capa de teixitconnectiu anomenada endomisi.
La fibra muscular de la que estan formades els nostres músculs són tant petites que són casi imperceptibles per l’ull humà.
El nombre de fibres musculars varia considerablement, segons la mida i de la funció del múscul. El citoplasma d’aquestes fibres s’anomena sarcoplasma.
Cada fibra està formada per milers de miofibril·les, que són unes estructures contràctils quetravessen les cèl·lules del teixit muscular i els hi dóna propietats de contracció i d’elasticitat les quals permeten fer els moviments característics dels músculs. 
Les miofibril·les estan formades per milions de bandes denominades sarcòmers. Cada sarcòmer està format per filaments prims i gruixuts anomenats miofilaments que estan formats per actina i miosina, que són proteïnes fibroses.2. Tipus de contraccions musculars

Contraccions isotòniques
Aquelles contraccions en les quals les fibres musculars a més de contreure, modifiquen la seva longitud.
Les contraccions isotòniques són les més comuns en la majoria dels esports, activitats físiques i activitats corresponents a la vida diària.
Les contraccions isotòniques es divideixen en:
Contraccions concèntriques
És quanun múscul desenvolupa una tensió suficient per superar una resistència, de manera que aquest s'escurça i mou una part del cos per vèncer aquesta resistència.
Quan els punts d'inserció d'un múscul s'apropen, la contracció que es produeix és concèntrica.
Contraccions excèntriques
És quan una resistència donada és major que la tensió exercida per un múscul determinat, de manera que aquests'allarga. En aquest cas el múscul desenvolupa tensió allargant-se.
Quan els punts d'inserció d'un múscul s'allarguen, es produeix una contracció excèntrica. Aquí se sol utilitzar el terme allargament sota tensió. Si el múscul s'allarga i s'estén, ho fa sota tensió i no fa més que tornar a la seva posició natural de repòs.
Contraccions isomètriques
En aquest cas el múscul es queda estàtic, senseescurçar-se ni allargar-se, però encara que es manté estàtic genera tensió. No es produeix ni escurçament ni allargament de les fibres musculars.
Es genera una contracció estàtica quan generant tensió no es produeix modificació en la longitud del múscul.
Contraccions auxotòniques
És quan es combinen contraccions isotòniques amb contraccions isomètriques. En iniciar la contracció, s'accentua més la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Musculo
  • Los Musculos
  • musculos
  • Musculos
  • Musculos
  • musculos
  • musculos
  • musculo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS