nada

Páginas: 8 (1780 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2013
BREU HISTÒRIA

Han existit molts jocs, a diferents parts del món, que podrien ser antecessors del futbol.

L’any 1863, a Anglaterra, es va redactar el reglament del joc que es coneix com a futbol modern. Una de les regles del joc, la que prohibia tocar la pilota amb les mans, va permetre separar definitivament el futbol del rugbi.

A Espanya es va jugar a futbol per primera vegada l’any1873. Va ser un partit disputat a Huelva entre treballadors anglesos. Va ser en aquesta ciutat on, l’any 1889, es va fundar el primer club espanyol de futbol: el CR Huelva. El futbol va ser esport olímpic en els Jocs Olímpics de Londres l’any 1908.


CARACTERÍSTIQUES

El futbol és un esport col·lectiu; com en tots els esports col·lectius, hi ha tres elements principals que hi interactuen:Els companys: són onze jugadors o jugadores i tenen funcions diferents.
Els adversaris: són els onze jugadors o jugadors de l’equip contrari.
L’espai de joc: és comú per a companys i adversaris; el defineix el reglament en determinar les línies que delimiten el camp i les seves zones.

Cada situació és diferent segons les decisions dels companys i dels adversaris.

Per tant, es creen unesrelacions de cooperació entre els jugadors d’un mateix equip (comunicació motriu) i unes relacions d’oposició envers els membres de l’altre equip (contra comunicació).


EL REGLAMENT

Com en tots els esports, el reglament estableix unes normes generals i de joc.

Aspectes generals

Objectius del joc
Colpejant-la bàsicament amb els peus o el cap, dos equips intenten introduir una pilota a laporteria contrària. Guanya l’equip que introdueix més cops la pilota a la porteria contrària, és a dir, que fa més gols.

Terreny de joc
És un camp a l’aire lliure de forma rectangular, amb gespa o de terra i amb dues porteries a les línies de fons.

La pilota
És esfèrica, amb una cambra d’aire i, generalment, coberta de cuir.

Jugadors i jugadores
Hi ha onze jugadors o jugadores en cadaequip, incloent-hi el porter.

Àrbitres
En els partits oficials hi ha un àrbitre que dirigeix el partit i dos jutges de línia que l’ajuden.

El partit
Un partit de futbol es divideix en dos períodes de 45 minuts, amb un descans de 15 minuts. Per decidir quin equip inicia el partit es fa un sorteig amb una moneda. Després del descans, els equips canvien de camp.

Faltes i sancions

Esprodueix una falta quan un jugador/a incompleix el reglament.

Les faltes

Tocar la pilota amb el braç o la mà: exceptuant el porter dins la seva àrea.
Contacte antireglamentari: subjectar el contrari, clavar-li una puntada de peu o una empenta, xocar-hi per darrere, fer-li la traveta, etc.
Fora de joc: és la infracció que comet un jugador o jugadora quan, en camp contrari, es troba més aprop de la línia de gol contrària que dos adversaris just abans que un company o companya li faci una passada.

Les sancions

Tir lliure: es llança des del lloc on s’ha produït la falta. Pot ser directe o indirecte segons la gravetat de la falta. Si es fa molt a prop de l’àrea, els jugadors de l’equip infractor poden formar una barrera a 9m de la pilota.
Penal: es llança des del punt de penal,quan l’equip defensor comet la falta a l’àrea de la porteria pròpia.
Amonestació o targeta groga: quan la falta ha estat perillosa o intencionada, quan es discuteixen les decisions de l’àrbitre o algú li falta al respecte, quan es fa un canvi sense permís; a més del tir lliure, se sanciona amb una amonestació. L’àrbitre mostra una targeta de color groc al jugador amonestat.
Expulsió o targetavermella: quan la falta ha estat molt greu o s’ha comès a un jugador o jugadora que s’escampava cap a la porteria contrària, o bé si s’acumulen dues targetes grogues. L’arbitre mostra una targeta de color vermell al jugador amonestat.


Tipus de serveis

El servei s’utilitza per posar la pilota en joc i reprendre el partit després que s’hagi produït una aturada (per una falta, un gol, etc.)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la nada de nada
  • nada de nada
  • nada de nada
  • nada de nada
  • no se nada nada nada
  • Nada nada nada
  • Nada de nada
  • Nada de Nada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS