Nanotecnología

Páginas: 8 (1779 palabras) Publicado: 4 de enero de 2013
1. FIBRA DE VIDRE

La fibra de vidre és un material fibrós que s’aconsegueix fent fluir vidre fos a través d’una peça amb forats molt fins anomenada “espinerette”. En solidificar-se el que en surt per l’altra banda queda amb prou flexibilitat com per seu utilitzat com a fibra. En la seva composició es troben el sílice (SiO2), carbonat de sodi (Na2CO3) i calç (CaCO3).

Tot i que el vidre ensí és un material que es caracteritza per la seva fragilitat, en convertir-lo en fibres adopta les següents característiques:

- Un bon aïllament tèrmic.
- És inert als àcids.
- Suporta altes temperatures (es fon a 1250ºC)
- És flexible i maleable.
- Té una certa transparència.
- Té una alta duresa.
- Té una resistència a la tracció que oscil·la entre els 400 i 500 N/mm.

A més de totaixò, la fibra de vidre és molt utilitzada pel seu baix preu. És utilitzada en moltes aplicacions industrials per produir peces de bricolatge com caiacs, cascs de velers, acabats de taules de surf i de longboard, escultures... Per tot això el que s’utilitza és la reixeta de fibra de vidre, que és constituïda per fibres de vidre entreteixides que creen una tela d’aquest material. Aquesta es diu igualque el material del que es compon: fibra de vidre.

Per donar-li un estat rígid se li ha d’aplicar una altra substància, una matriu. Depenent dels interessos de cada cas, s’aplicaria resina de polièster o resina epoxi si es vol que quedi amb un acabat semi transparent, translúcid (com en les taules de surf i de longboard i en algunes escultures), o resina de poliuretà que li dona un acabattotalment opac (com en el cas dels caiacs, velers i també algunes escultures).

A l’esquerra una escultura de fibra de vidre i a la dreta el procés final de la fabricació d’una taula de surf en què s’aplica la fibra de vidre. En els dos casos, la substància fer fixar-la és la resina de polièster. Imatges extretes de:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/Fibvid-20101029-1506.jpg/800px-Fibvid-20101029-1506.jpg
http://www.tresquillas.com.ar/tablas.htm












A l’esquerra la fabricació d’un caiac i a la dreta una escultura amb fibra de vidre. Aquests estan endurits amb resina de poliuretà. Imatges extretes de :
http://www.foroxerbar.com/printview.php?f=45&t=7738&start=0
http://www.urkankayak.com/Productos/fabricacionkayaks.php?fabricacion_pk=4&kayak_pk=169Treballar amb aquests productes sense les proteccions pertinents, és a dir, una bona mascareta, pot tenir repercussions greus en la salut a causa de la necessària utilització de catalitzadors per accelerar l’enduriment. Fins i tot podria produir càncer. A més, és molt convenient utilitzar guants (i ho dic per experiència pròpia) perquè és fàcil que en passar la mà per un teixit d’aquestmaterial es clavin les fibres a la pell com si fossin estelles (de fet crea una molèstia inclús pitjor).

Hi ha una infinitat d’elements que es poden crear a partir de la fibra de vidre:

- Elements de jardineria i decoració exterior, com ara testos, fonts, mobles per exteriors, para-sols, cúpules...

- Elements esportius, com les ja esmentades taules de surf i longboard, cascos de caiac i velers,carenats per vehicles...

- Elements arquitectònics, com teulades de “uralita” i cobertes verticals, escultures...

- Tancs d’emmagatzematge d’aigua.

Podríem dir que és un material que ofereix una infinitat de possibilitats per a la construcció d’objectes.

Ara bé, l’ús més sorprenent d’aquesta fibra és l’aplicació que se li dóna per la fabricació de cables de fibra òptica, tot i queaquests també poden ser fabricats amb altres fibres plàstiques. La fibra òptica és utilitzada generalment en xarxes de dades, com el internet. El que es fa per aconseguir transmetre dades a través d’aquest és transmetre polsos de llum emesos per un LED o un làser que representen les dades a enviar. Els rajos de llum es transmeten a través de les fibres, en les quals queden reclosos fins arribar a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nanotecnologia
  • Nanotecnologia
  • La Nanotecnología
  • nanotecnologia
  • Nanotecnologia
  • Nanotecnología
  • Nanotecnologia
  • Nanotecnologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS