Narcis Oller

Páginas: 5 (1022 palabras) Publicado: 3 de junio de 2013









NARCÍS OLLER

1. Quina relació va tenir Narcís Oller amb Valls?
Narcís Oller i Moragas nascut a Valls (Alt Camp) el 10 d'agost de 1846 en una família benestant. Va quedar orfe de pare quan només tenia dos anys i per això el van educar la seva mare i el seu tiet per part de mare que era advocat. Es deia Josep Moragas. De petit vivia al carrer de la Cort, principal carrer deValls.
2. Quines persones van influir decisivament en la seva afició per la literatura?
La primera persona que el va influenciar va ser el seu tiet quan Narcís era petit. Una altra persona que el portà a fer una carrera literària va ser el seu cosí tarragoní Josep Yxart. Ell també va ser el seu guia i el seu promotor. Va triar la novel·la realista per a reflectir la societat d’aquell temps.Aquesta tria va estar determinada sobretot per el seu cosí que era crític literari i també per la lectura d’obres de Zola i Galdós.
3. Quina fou la seva professió? On va desenvolupar-la?
Narcís Oller va ser advocat i escriptor. Va seguir les ensenyances del seu tiet que era advocat. Per això, al cap d’un temps estudià dret a Barcelona. Va acabar la carrera el 1871. Primer va treballar com afuncionari de la Diputació de Barcelona i més tard, es va instal·lar com a procurador dels Tribunals. Es dedicà a aquesta última professió gairebé fins a la seva mort. Com a escriptor, va escriure altres tipus de text a part de les novel·les tot i que va ser el principal gènere en que va escriure. També va fer diversos reculls de narracions breus ( Croquis del Natural, 1879; Notes de color, 1883; De totscolors (1888); Figura i Paisatge ( 1897); Rurals i Urbanes, 1916; Al llapis i a la ploma, 1918).
Després, ja cap al final de la seva vida, va començar a fer de dramaturg i de traductor. Com a autor de teatre va escriure i va traduir varies peces de teatre que va ajuntar en volums, Teatre d'aficionats (1900) i Renyines d'enamorats (1906). Com a traductor, sobretot va fer traduccions d’autors russos(Turgenev, Tolstoij), francesos ( Dumas, Flaubert) i italians ( Goldoni).
4. Quines tendències literàries marcaren la seva narrativa? En què consistien?
Al principi va estar marcat per la tendència realista-naturalista. En les seves primeres obres realistes encara s’hi mostrava algun element característic del romanticisme. Al cap d’un temps, després de publicar algunes obres comL’escanyapobres, Vilaniu o La bogeria, canvia de tendència i va per uns altres camins.
Ara utilitza les noves tendències de la novel·la europea i amb la nova sensibilitat estètica modernista. La primera obra que va fer amb aquesta nova tendència va ser Pilar Prim.
5. Quins són els temes recurrents de la seva obra?
El propòsit literari de Narcís Oller era expressar la veritat en art, és a dir, la recerca i lareproducció de la realitat. Aquesta realitat era la del seu país en l'època que li havia tocat viure. I així ho manifesten els temes que tracta en la seva obra. Tots els temes que tracta venen donats de la transformació de la societat catalana durant la segona meitat del segle XIX i de l'impacte que aquests canvis van produir en la vida urbana i la rural.
Alguns temes que va tractar van ser laconstrucció del ferrocarril, els jocs borsaris, el provincianisme de les ciutats petites, el caciquisme, les pugnes polítiques, els esdeveniments revolucionaris, l'ascensió de la burgesia, la crisi social i econòmica del camp, i, sobretot, la creixença de la ciutat gran (és a dir, Barcelona).
Per això resulta curiós que alguns dels fenòmens més importants de la industrialització, com per exemplel'aparició del proletariat i la lluita de classes, no apareguin gairebé mai. Els obrers també apareixen ben poc en les seves obres.
6. Amb quines de les figures de la literatura espanyola es relaciona? Quin debat sostingueren?
Es va relacionar amb Benito Pérez Galdós, Varela, José María de Pereda i Clarín. Van mantenir un debat sobre l’ús del català o el castellà en les obres literàries....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narcis Oller
  • Narcis Oller
  • La vida de Narcís Oller
  • La bogeria. narcis oller
  • Obres de Narcís Oller, resum breu
  • Narcís Oller i Joan Maragall
  • Narrativa del xix i narcis oller
  • La bogeria, de narcís oller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS