Natacion

Páginas: 14 (3426 palabras) Publicado: 25 de abril de 2013

Materials que s’utilitzen a les Activitats Aquàtiques.

Classificació segons la utilitat del material.

Material aquàtic bàsic:
Independentment de la seva utilitat hi ha un conjunt de materials que son imprescindibles o fins i tot obligatoris si es vol practicar activitats aquàtiques a una piscina pública.
1. El Banyador:
Característiques:
Es necessari per cobrir les zones intimes delcos a l’hora de nedar, ha de adaptar-se al cos còmodament per tal d’oferir la màxima llibertat de moviment i ha de estar ajustat per a que no arrossegui més aigua de la necessària ja que suposaria una resistència per avançar dins l’aigua.
Nois: Solen ser ajustats i mes o menys petits segons si es competeix o no.
Normalment no es empren els banyadors grans que es porten a la platja ja quearrossegarien massa aigua com s’ha explicar abans.
Noies: Normalment son d’ una sola peça evitant així “sorpreses” a les sortides.
Al gener del 2007, la federació Internacional de Natació (FINA) va fer públic unes noves normes per als banyadors que s'utilitzin en les competicions internacionals:

“El banyador haurà de deixar lliures les mans, els peus, el coll i el cap.
El banyador decompetició d'home només es podrà compondre d'una peça.
El banyador de dona de competició podrà constar d'un màxim de dues peces.
El banyador no podrà ser irrespectuós ni ofendre la moral.
Haurà de ser saludable per als nedadors.
El banyador s'ha de fer amb un teixit pla.
Es permetrà utilitzar un llaç per poder cordar-se el banyador a la cintura.
Es pot utilitzar més d'un tipus de teixit per confeccionar elbanyador.”


Tipus de materials més coneguts dels banyadors:
-Elastà, Spandex o Lycra:
  Es tracta d’ una fibra sintètica molt coneguda per la seva gran elasticitat, va ser inventada el 1959 pel químic Joseph Shivers. Es pot estirar un gran nombre de vergades fins a un 600% sense que es trenqui i tornant a la seva forma original. Es tracta d’un material lleuger, flexible, llis isuau. Resistent suor, locions i detergents.
-PBT:
  Es fabrica per policondensació en massa d’àcid tereftàlic dimetil èster amb1.4-butanodiol. Te un bon comportament lliscant i davant del desgast, bona resistència química, escassa absorció d’aigua i elasticitat molt bona amb desgast mínim.
-Polièster:
  Fet d’una resina termoplàstica obtinguda per polimerització de l'estirè i altres productesquímics. S'endureix amb una temperatura ordinària i és molt resistent a l’ humitat, als productes químics i a les forces mecàniques. 
-Poliamida:
Les poliamides es poden trobaren la naturalesa, com la llana o la seda, i també ser sintètiques, com el niló o el Kevlar.
-Nylon:
 Polímer artificial que pertany al grup de les poliamides. Es genera  per policondensació d'un cardíac amb una diamina. És unafibra tèxtil elàstica i resistent, no necessita ser planxat i s'utilitza en la confecció de mitges, teixits, teles de punt, etc.
Dades d’interès:
El banyador LZR fabricat per Speedo amb una tela de d'alta tecnologia composta de teixit de elastà, niló i poliuretà.  Va crear una gran polèmica als jocs olímpics de Beijing ja que va ser amb aquest banyador amb el que:
-Es van guanyar 94% de les curses, 23dels 25 records del mon, 33 de 36 medalles olímpiques, etc.
El ​​Congrés de la FINA va votar gairebé unànimement la prohibició de tots els vestits de bany de la longitud del cos.  La decisió va ser presa a Roma el 24 de juliol de 2009, durant el Campionat del Món de 2009 Aquàtics.



La nova política estableix que els vestits de bany dels homes com a màxim pot cobrir l'àrea de la cintura algenoll, i el de la dona des de l'espatlla fins al genoll. També va dictaminar que la tela utilitzada ha de ser un "teixit", o un material teixit, i que un vestit pot no tenir cap sistema de tancament, com ara una cremallera. La nova normativa va entrar en vigor el gener de2010.

2. Casquet de bany.
Les seves funciones son diverses:
• Com a mesura higiènica per a altres usuaris i per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Natacion
  • natacion
  • Natación
  • Natacion
  • Natacion
  • Natación
  • NATACION
  • la natacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS