Nelson Mandela (català)

Páginas: 4 (796 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013
NELSON MANDELA

Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918) és un polític sud-africà, actualment retirat, que va ser un dels líders emblemàtics de la lluita contra elsistema polític d'apartheid i va arribar a ser el primer President de la República de Sud-àfrica (1994 - 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la històriadel país.
Nelson Mandela és membre del Congrés Nacional Africà (Africa National Congress, ANC) des del 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racialque impulsaven. Es va fer advocat i participà en la lluita no-violenta contra les lleis de l'apartheid, que varen ser establertes pel govern del Partit Nacional afrikaner, arribat al poder a través deles eleccions del 1948. L'ANC va ser prohibit el 1960 sense que la lluita pacífica donés resultats tangibles. Mandela fundà i dirigí la branca militar de l'ANC, Umkhonto We Sizwe, el 1961, que duguéuna campanya de sabotatges contra objectius militars. Detingut per ordre del govern sud-africà amb el suport de la Agència Central d'Intel·ligència estatunidenca (CIA), fou condemnat a cadena perpètuade presó i a treballs forçats. Esdevingué una celebritat beneficiant-se d'un fort suport internacional, i fou convertit en un símbol de la lluita per a la igualtat racial, especialment després de lamassacre de Soweto, del juny de 1976.
Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l'11 de febrer de 1990, i sostingué la reconciliació i la negociació amb el govern del presidentFrederik de Klerk. El 1993, rebé conjuntament amb aquest el premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l'apartheid i l'establiment d'una democràcia no racial al país.
Escollit primerpresident negre de Sud-àfrica el 1994, continuà amb èxit la política de reconciliació nacional, però deixa de banda una mica la lluita contra el sida, molt present a Sud-àfrica Després d'un únic...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • nelson mandela
  • Nelson Mandel
  • Nelson Mandela
  • Nelson Mandela
  • nelson mandela
  • Nelson Mandela
  • Nelson Mandela
  • Nelson Mandela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS