NELSON MANDELA

Páginas: 5 (1241 palabras) Publicado: 3 de junio de 2014
NELSON MANDELA

Va néixer a Umtata , Transkei (Sudàfrica) el 1918 i va morir a Johannesburg (Sudàfrica) el 2013.
Va ser un polític sud-africà que va liderar els moviments contra l'apartheid i que , després d'una llarga lluita i 27 anys de presó , va presidir el 1994 el primer govern que posava fi al règim racista .

Renunciant al seu dret hereditari a ser cap d'una tribu xosa, NelsonMandela es va fer advocat el 1942. El 1944 va ingressar al Congrés Nacional Africà (ANC), un moviment de lluita contra l'opressió dels negres sud-africans. Mandela va ser un dels líders de la Lliga de la Joventut del Congrés, que arribaria a constituir el grup dominant del ANC; la seva ideologia era un socialisme africà: nacionalista , antiracista i antiimperialista .

Al 1948 va arribar al poder aSud-àfrica el Partit Nacional , que va institucionalitzar la segregació racial creant el règim de l'apartheid . Sota la inspiració de Gandhi , l'ANC propugnava mètodes de lluita no violents : la Lliga de la Joventut ( presidida per Mandela en 1951-52 ) va organitzar campanyes de desobediència civil contra les lleis segregacionistes .

El 1952 Mandela va passar a presidir l'ANC del Transvaal ,alhora que dirigia els voluntaris que desafiaven al règim ; s'havia convertit en el líder de fet del moviment . La repressió va produir 8.000 detencions , incloent la de Mandela , que va ser confinat a Johannesburg . Allí va establir el primer bufet d'advocats negres de Sud-àfrica .

El 1955 , complertes les seves condemnes , va reaparèixer en públic , promovent l'aprovació d'una Carta de laLlibertat , en què es plasmava l'aspiració d'un Estat multirracial , igualitari i democràtic , una reforma agrària i una política de justícia social en el repartiment de la riquesa .

L'enduriment del règim racista va arribar a la seva culminació el 1956, amb el pla del govern de crear set reserves o bantustans , territoris marginals suposadament independents , en els quals confinar la majoria negra .L'ANC va respondre amb manifestacions i boicots , que van conduir a la detenció de la major part dels seus dirigents ; Mandela va ser acusat d'alta traïció , jutjat i alliberat per falta de proves el 1961 .


 
Durant el llarg judici va tenir lloc la matança de Sharpeville , en què la policia va obrir foc contra una multitud desarmada que protestava contra les lleis racistes , matant a 69manifestants (1960 ) . La matança va aconsellar al govern declarar l'estat d'emergència , en virtut del qual va arrestar els líders de l'oposició negra : Mandela va romandre detingut diversos mesos sense judici .

Aquells fets van acabar de convèncer els líders de l'ANC de la impossibilitat de seguir lluitant per mètodes no violents , que no debilitaven al règim i que provocaven una repressióigualment sagnant . El 1961 Mandela va ser elegit secretari honorari del Congrés d'Acció Nacional de Tota Àfrica , un nou moviment clandestí que va adoptar el sabotatge com a mitjà de lluita contra el règim de la recentment proclamada República Sud-africana ; i es va encarregar de dirigir el braç armat de l'ANC ( la Llança de la Nació ) . La seva estratègia es va centrar a atacar instal · lacionsd'importància econòmica o de valor simbòlic , excloent atemptar contra vides humanes .

El 1962 va viatjar per diversos països africans recaptant fons , rebent instrucció militar i fent propaganda de la causa sud-africana . Al seu retorn va ser detingut i condemnat a cinc anys de presó . Un judici posterior contra els dirigents de la Llança de la Nació va condemnar a cadena perpètua el 1964 . Aquestmateix any va ser nomenat president de l'ANC .


Mandela a la presó , poc abans del seu alliberament

Presoner durant 27 anys en penoses condicions , el govern de Sud-àfrica va rebutjar totes les peticions que fos posat en llibertat . Nelson Mandela es va convertir en un símbol de la lluita contra l'apartheid dins i fora del país , una figura llegendària que representava la falta de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nelson Mandel
  • Nelson Mandela
  • Nelson Mandela
  • nelson mandela
  • Nelson Mandela
  • Nelson Mandela
  • Nelson Mandela
  • nelson mandela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS