Neoclassicisme

Páginas: 9 (2093 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2015
 EL NEOCLASSICISME

El Neoclassicisme és un moviment artístic nascut a França al final del segle XVIII i que responia als gustos de la burgesia revolucionària. S’identifica amb la Il·lustració. Moviment cultural que amb l’objectiu de recuperar el “bon gust” critica el gust decadent de la noblesa (rococó) . Necessitat d’una nova estètica (epicentre: França) Es caracteritzava per :JACQUES-LOUIS DAVID, La mort de Marat, 1793

Context històric
Fou una època de transformacions polítiques, socials, econòmiques i culturals.
Els primers signes de transformacions en l’àmbit econòmic es van produir a Anglaterra a mitjan segle XVIII amb l’inici de la Revolució Industrial, que va modificar l’economia, els hàbits i les costums de tota una societat. . Així, a mitjan del segle XVIII es vaproduir una transformació del treball i la producció, Europa es troba immersa en plena Revolució Industrial: sistema de producció fabril, una revolució agrícola (èxode rural), tècnica (màquina de vapor), noves fonts d’energia (carbó) i dels transports. Apareix un nou model econòmic: el capitalisme, basat en les teories d’ A.Smith.( liberalisme econòmic). I s’inicia l’explotació de les colònies a fid'obtenir primeres matèries i nous mercats per a la industrialització detentora del capital i dels mitjans de producció, que va organitzar mitjançant un nou pensament i una nova legislació.
El Neoclassicisme es va iniciar amb la Il·lustració (1750) i el Despotisme Il·lustrat, va continuar amb la Revolució Francesa (1789-99)i l’Imperi Napoleònic. A la Revolució Francesa la societat estamental vadesaparèixer i l’ensorrament de l’Antic Règim fou substituït per una societat de classe. Després Napoleó Bonaparte, el qual es va proclamar emperador el 1804.En els Estats sotmesos a l'Imperi napoleònic es van suprimir les institucions de l'Antic Règim i el sistema feudal, la qual cosa va comportar la imposició de molts dels principis del liberalisme polític. Tanmateix, en els territoris ocupats pelsfrancesos es van despertar sentiments nacionalistes.
Els revolucionaris francesos van prendre com a model els antics valors de Grècia i Roma per enderrocar la fastuositat del Rococó, l'art dels salons aristocràtics, l’art de les monarquies absolutes. Era doncs, la reacció profunda contra la frivolitat de l'art i la moral de principis de segle.
I, més tard, durant la Restauració i el Congrés deViena (1815) fins al 1830. Són anys, per tant, de profunds canvis polítics que van afectar a tota Europa
En el terreny socioeconòmic, van defensar certes doctrines i directrius fisiocràtiques basades en la llibertat de producció i comerç.
La seva acció va ajudar, bàsicament en el terreny ideològic, a fer veure a la burgesia com a classe unitària la necessitat de la presa del poder polític.
A França,especialment a París, durant l’època revolucionària i napoleònica es van aixecar molts edificis i monuments neoclàssics que, tot i respectar les formes externes imposades pel classicisme, tenien una finalitat monumental evident i mostren un esperit d’exaltació del poder. N’és bon exemple, el Panteó de París, obra de Jacques Germain Soufflot, anterior en el temps (1757-1790)
A Espanya,destaquen arquitectes com Sabatini (Porta d’Alcala) i Juan de Villanueva que va contruir el Museu del Prado. L’edifici de Les Corts, acabat el 1850, també és d’estil Neoclàssic
També són d’aquest estil obres com la Catedral de Sant Pau de Londres, la Porta de Brandemburg de Berlin o el Capitoli de Washington.
Context cultural
La Il·lustració va ser un moviment cultural europeu del segle XVIII. Podríemdir que el neoclassicisme és tant un fenomen estètic com una actitud davant la vida. En front de la societat d’Antic Règim i els valors que representava, sorgeix una nova concepció de la vida protagonitzada per una burgesia crítica i culta que lideren els pensadors Il·lustrats. Aquesta burgesia exigeix un art sobri i pur en front de la frivolitat de l’aristocràcia rococó.
Els il·lustrats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Neoclassicisme
  • Història de l'art. Renaixement, Barroc, Neoclassicisme i Realisme
  • Art: Neoclassicisme i Romanticisme
  • Història de l'art (romanticisme, neoclassicisme, rococcó)
  • Comparison Chart For Neoclassicism, Romanticism, Realism, Modernism

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS