Neumàtics

Páginas: 5 (1034 palabras) Publicado: 13 de enero de 2015
1. Escull una activitat que t’interesse, per exemple: l’automobilisme, ciclisme, futbol,
-L'automobilisme.
2. Busca un objecte que s’utilitze en aquesta disciplina.
Els pneumàtics
3. Fes una relació de tots els materials amb els què està fet.
internet (10 %).
El cautxú
4. Busca la història d'aquest materials i situa'ls cronològicament. Presenta la informació de forma visual, ambfotos, imatges, gràfics... (Internet 10%)

La història de la goma comença amb el descobriment d’Amèrica el segle XV. Els espanyols que tornaven d’Amèrica explicaven que els indis jugaven amb unes pilotes que rebotaven(les pilotes europees eren de draps i no rebotaven)
Al segle XVIII, el francès La Condomine descriu que els indis extreuen la goma dels arbres de cautxú. El producte lletós (làtex) eldeixen assecar i l’amassen obtenint una pasta elàstica amb la que fan calçat, pilotes i recipients.
L’any 1770 el famós químic anglès Priestley va fer u descobriment petit, però pràctic. La goma esborrava els traços de llapis, Es descobrí així, la goma d’esborrar!
Els impermeables
Uns 50 anys desprès apareixien els impermeables “Mackintosh”. Un químic d’aquest nom treballava amb una solucióde cautxú i, accidentalment, va impregnar el seu vestit amb la solució. Aviat es va adonar que l’aigua no el remullava. Havia descobert l’impermeable.
El problema dels primers impermeables era que s’estovaven amb el calor. S’enganxaven i, a més, desprenien una forta i desagradable olor. Si has vist cremar pneumàtics, no la hauràs oblidada!

Això va ser abans de crear-se el cautxú vulcànic,resistent i en aquest moment forma part de molts veicles, respecte dels pneumatics.
Un americà, Mister Goodyear, home d’inventiva, tenia un laboratori amb un forn on hi solia guardar una dissolució de cautxú a la que barrejava altres materials per aconseguir millorar-ne les propietats. Un dia hi va afegir sofre de pols d’un paquet que havien deixat sobre la taula i va veure que aquesta barreja esfeia dura i no s’estovava amb la calor. D’aquest procés en digué vulcanització (Vulcà és el deu del foc a la mitologia grega) i exposà el producte a Londres el 1842.
Com d’altres vegades, de la composició de dos materials en surt un altre amb unes propietats millors que les dels materials inicials. Goodyear no va patentar l’invent i un altre l’hi va prendre i s’hi va enriquir.

5. En una taulacom la de l’exemple presenta l’estructura, composició, propietats i com es processa. (10 %)
Material
Estructura/composició
Pròpietats
Procés
Aplicacions
Cautxú
El cautxú és un polímer d'hidrocarburs que s'extreu del làtex de nombroses plantes tropicals, la més important de les quals és la siringa (Hevea brasiliensis). Actualment també es pot fabricar artificialment. El seu nom provéde cautxuc que és com l'anomenaven els indígenes peruans.
Gran resistència, després d'un procés industrial s'aconsegueix una cinta adhesiva. Es va anar estudiant per millorar la elasticitat i evitar la propietat engaxosa.
A la plantació, els operaris extreuen el làtex dels arbres (una substància blanca i lletosa que segreguen les cèl·lules d'algunes plantes)amb un procediment anomenat sagnat queconsisteix a fer un tall a l'arbre per on degota el làtex.
Un cop recollit, el làtex lletós s'introdueix en un tanc de tractament en què el líquid comença a quallar o coagular-se, fent-se més sòlid. En la majoria dels casos, el cautxú brut es mescla amb nombrosos substàncies que modifiquen les seves característiques. Existeixen additius que estiren el cautxú però no l'endureix materialment, com elcarbonat de calci i la baritina o sulfat de bari. Actualment també es pot fabricar artificialment.

Per adhesius,
per als pneumàtics, per als camps de futbol o altres esports; també per a les pilotes per a tenir la elasticitat precisa.


6.Busca amb quins altres materials, naturals o sintetitzat pels humans, estava fabricat anteriorment.
Fins el descobriment de la roda situat l'antiga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS