Neutralització

Páginas: 5 (1201 palabras) Publicado: 4 de enero de 2013
Determinació de l’acidesa del vinagre
Lluc Bové Química • 2n de Batxillerat C • 22 d’octubre de 2012

OBJECTIUS
L’objectiu principal d’aquesta pràctica és trobar la concentració d’àcid acètic (CH3-COOH) que hi ha en una mostra de vinagre de cuina. És a dir trobar la quantitat d’acid acètic que hi ha en cada 100 grams de vinagre i comparar aquesta concentració amb la teòrica (que diu al’ampolla del producte).

MATERIAL

Bureta (+peu i pinça)

Proveta

Matràs Erlenmeyer

Matràs Aforat


Contagotes

Fenolftaleïna
1

Sosa Càustica (NaOH) 0,1M

Vinagre

FONAMENT TEÒRIC
Una reacció àcid-base o reacció de neutralització en química és aquella reacció que es dóna entre una base i un àcid. En aquest tipus de reacció els reactius són l’àcid i la base i els productes sónaigua i sal. Un exemple d’aquestes reaccions seria per exemple: HCl (aq) + NaOH (aq) → H2O (l) + NaCl (aq) Tal com es pot veure en aquesta reacció hi actua una dissolució aquosa d’un àcid (HCl) amb una dissolució aquosa d’una base (NaOH) i es forma una sal (NaCl) i aigua. La sal que es formi depèn de l’àcid i de la base.

Així doncs si agafem una mostra de vinagre sabent que conté àcid acètic(CH3-COOH) podem fer el muntatge d’una reacció àcid-base en que neutralitzem tot l’acid acètic amb sosa càustica i el volum gastat de sosa càustica serà el mateix que el volum de àcid acètic que hi havia en la



2

mostra del vinagre i , aproximant la densitat del vinagre a 1g/cm3 , en podrem calcular la concentració. Per a saber quant s’haurà neutralitzat tot l’àcid utilitzarem un indicadorde pH. Un indicador de pH és una substància que canvia de color per indicar l’acidesa o l’alcalinitat d’una substància. Aquí hi ha una taula amb alguns indicadors de pH. Indicador Interval de pH en el qual es produeix un canvi de color 8,3-10 2,1-4,4 4,2-6,3 6,0-7,6 7,2-8,8 1,2-2,8 10,1-12,0 Canvi de color: de àcid a bàsic Incolor-rosa Taronja-groc Vermell-groc Groc-blau Groc-vermell Vermell-blauGroc-vermell

Fenolftaleïna Taronja de metil Vermell de metil Blau de bromotimol Vermell de cresol Blau de timol Groc d’alitzarina

L’indicador que es fa servir en aquesta pràctica és la fenolftaleïna ja que amb el seu canvi de color tan cridaner és molt fàcil veure quant la substància ha passat d’àcida a bàsica. Per mesurar més específicament el pH es pot fer servir el paper indicador de pH.La foto adjuntada a continuació mostra substàncies àcides i bàsiques que ens podem trobar a la vida quotidiana situades a l’escala de pH.



3

PROCEDIMENT
1. Medir 5 cm3 de vinagre amb la proveta de 10 cm3 i evocar-los en un matràs aforat de 100 cm3. 2. Enrasar amb aigua destil∙lada. 3. Agafar 10cm3 d’aquesta dissolució amb la proveta de 10 cm3 i evocar-los en un matràs erlenmeyer . 4.Afegir tres gotes de fenolftaleïna . 5. Repetir aquest procediment amb 3 matrassos erlenmeyer. 6. Preparar una bureta de 25 cm3. És a dir col∙locar-la amb un peu i una pinça. Seguidament omplir-la de sosa càustica (NaOH)de molaritat 0,1 mols/l. 7. Amb qualsevol dels matrassos erlenmeyer anar omplint, a poc a poc i amb cura, amb la sosa càustica de la bureta. 8. A la que la dissolució adquireixi uncolor violeta (positiu de la fenolftaleïna) s’ha d'homogeneïtzar la dissolució i si al cap d’un minut no ha desaparegut el color violeta ja es pot donar per neutralitzat l’àcid. En el cas contrari cal seguir omplint amb sosa càustica. 9. Quan s’ha donat l’àcid per neutralitzat s’ha d’apuntar el volum de sosa càustica que s’ha utilitzat. 10. Repetir el procés amb els altres matrassos erlenmeyers 11.Es pot fer alguna altra mostra si els resultats són molt diferents entre ells.

RESULTATS
Els resultats d’aquesta pràctica han estat els següents:



4

Volum de sosa càustica utilitzada per neutralitzar l’àcid 1. 7,1 ml 2. 6,7 ml 3. 4,3 ml 4. 5,2 ml

Mitjana dels valors • 5,825 ml Càlculs La reacció química de neutralització que s’ha dut a terme és la següent:

CH 3 −COOH (aq) +...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Neutralització Àcid-Base

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS