nhjjjjjjjjjjjjjjj

Páginas: 6 (1427 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2013
ÈTIQUES APLICADES
Introducció
Per comprendre els reptes ètics del nostre temps i la sèrie de llibertats noves i drets nous que estan trucant a la porta, cal tenir en consideració la realitat del progrés tècnic i de les noves tecnologies, que han proporcionat un poder tan gran que pot esdevenir perillós, perquè avui es tendeix a experimentar i a innovar en àrees abans inaccessibles, i tambéperquè avui s’experimenta no només amb animals, sinó amb l’ésser humà. Moltes accions humanes semblen irreversibles . S’ha creat un buit ètic, ja que la moral tradicional és insuficient per abordar els nous problemes. L’ètica hauria d’ ”aplicar-se” i atendre, almenys provisionalment, totes aquestes esferes diverses una a una.
1.La bioètica
1.1.Cap a una nova generació de drets
L’ètica aplicada queplanteja interrogants més grans és la bioètica.
La bioètica provoca un doble vertent: un de científic i el progrés de les tecnologies, i un altre d’ètic. Els principis en els que es basa la bioètica són el respecte i el principi d’autodeterminació.
1.2.Els principals camps de la bioètica
-El control de la reproducció.
Per combatre l’esterilitat, s’han creat sistemes per, tot i tenint aquestproblema, poder tenir fills, com la inseminació artificial i la procreació in vitro.
-El poder sobre el sistema nerviós.
L’expansió de la neurociència, planteja problemes ètics importants.. Es pot canviar el cervell, i amb ell la personalitat? L’ètica ha de controlar els qui controlen aquestes tècniques. Per exemple, la psicocirurgia podria constituir un atemptat contra la persona humana.
-Elcontrol de l’herència
Els mètodes que permeten modificar el material genètic són tècniques capaces de transferir aquest material genètic d’un ésser a la cèl·lula d’un altre ésser. Al començament es van emprar amb finalitats terapèutiques o per corregir greus problemes, en canvia ara s’investiga per transformar la totalitat d’un individu. Totes aquestes pràctiques científiques plantegen preguntescom: I si es modifiqués el patrimoni hereditari? I si fos una manera de produir en sèrie una raça d’esclaus o superhomes?.. En el fons hi ha la por de l’eugenèsia, doctrina social i medica que cerca seleccionar i millorar l’espècie i eliminar les “impureses”. Pretén esterilitzar grups d’humans considerats indesitjables.
1.3.El perill del cientifisme
Resoldre tots els problemes ètics i humanss’anomena cientifisme. Tot el que no siguin fets, nombres, quantitats, i coses que es puguin tocar, no es vàlid. Alguns dels principis i nous drets de l’ètica són:
-El respecte a la persona
-La responsabilitat dels qui actuen sobre el cos humà
-La justícia, per evitar que rics i pobres s’enfrontin al problema de manera desigual
Aquests i altres problemes han portat les Nacions Unides i la UNESCOa promulgar sobre el Genoma Humà i els Drets Humans. Entre d’altres la Declaració estipula que:
-El patrimoni genètic dels éssers humans no por estar sotmès a criteris comercials
-Per acceptar o no un experiment terapèutic s’exigirà el consentiment del subjecte.
Etc..
2.Ètica del medi ambient
2.1.Té drets la natura?
L’ètica ecològica pretén convertir la natura en un autèntic subjecte dedrets. L’ètica ecològica rebutja aquest antropocisme(considerar l’espècie humana com a centre de tot)proclamant que la natura també té drets. També en aquest àmbit poden generar-se extremistes: per exemple, l’amor a la natura.
“Si totes les espècies de la naturalesa desapareguessin, l’home moriria d’una gran soledat en l’esperit, perquè qualsevol cosa que li passi a la Terra també li passa al’home[...]”
2.2.L’ecologisme
Els col·lectius ecologistes lluiten per tota una sèrie de drets i obligacions relacionades amb el medi ambient. Així va néixer Green Peace, que denuncia atemptats contra el medi ambient. Els ecologistes denuncien que l’espècie humana produeix canvis irreversibles. Cada selva o bosc que es talla, cada incendi que es produeix, cada animal que es caça sense límit, és una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS