Nietzche

Páginas: 7 (1727 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2012
FRIEDERICH NIETZCHE

1. INFLUÈNCIES QUE NIETZCHE REBUTJA

Més que filosofia, ell considera que està fent genealogia, que consisteix en un diagnòstic i que mostra com el passat es fa present. És a dir, es tracta de descobrir d'on venen les coses: concepte de bo, de bé, etc.

Creu que tota la filosofia occidental està equivocada i és complice d'un error: el nihilisme (negació a la vida), és adir, la profunda incapacitat de les idees per tal de “dir” la vida. Aquest error ens fa més tristos i angoixats.

Ell rebutja la tradició socràtica i platònica; el cristianisme; Descartes i la tradició racionalista; l'imperatiu categòric Kantià; l'utilitarisme.

Sòcrates i Plató

Sòcrates és el pare de la moral entesa com a repressió dels instints vitals: prefereix morir, negar la vida,perquè les seves idees visquin eternament.
Plató és el pare del nihilisme perquè consuma la subordinació de la vida a les Idees.

Cristianisme

És el model de la moral de l'esclau. Fa a tothom igual perquè considera tothom pecador.
Predica la submissió, l'acceptació del dolor, el sacrifici, etc.
Com diu la genealogia: Déu és la mentida més duradora. L'home incapaç de suportar la vida,necessita un déu que li faci suportable el fet de viure.

Descartes i els racionalistes

Identifiquem ser i pensar. Això és un error greu perquè la vida està més enllà del pensament. “Tot el que pot ser explicat i concebut és de poc valor”.

Ètica Kantiana

Kant és un personatge obsessionat pel deure i incapaç de crear. Amb l'imperatiu categòric, el deure pel deure, el nihilisme ha arribat a laseva culminació.
L'utilitarisme

És una moral per a les masses, purament quantitativa, calculadora, i per tant, oposada a la vida superior. L'utilitarisme és durament pragmàtic. Per a ell cadascú ha de viure la seva vida i fer el que vulgui pensant en sí mateix.

2. EL CONCEPTE DE NIHILISME EN NIETZCHE

En la concepció nietzschiana, el nihilisme és una manera de viure, de sentir i d’actuar.Més estrictament, el nihilisme és una malaltia. És l'error que ha comès la cultura occidental des de Sòcrates fins avui: buscar la veritat en el món suprasensible (les Idees) i, en canvi, menystenir la vida.
3. DÉU HA MORT
N. diu que Déu ha mort i som nosaltres qui l’hem mort. Aquesta frase és central al seu pensament perquè fa referència al destí de més de dos mil anys de pensamentoccidental tacat de nihilisme. Déu ha mort significa que el món suprasensible està mancat de força operant i no dispensa vida.
Que Déu ha mort no és una vulgar qüestió d’ateisme. Vol dir que arreu ens hem quedat sense criteri i que, per tant, ens manca una primera veritat a partir de la qual poder valorar les coses.
Déu és símbol d’angoixa, de sacrifici, de submissió a la mort. Amb la mort de Déu esclausura un període de la història de la filosofia. A partir d’ara comença un nou període fonamentat en la voluntat de poder.
5. LA VOLUNTAT DE PODER
La voluntat de poder és el nou criteri a partir del qual se’ns fa possible el coneixement i la valoració de les coses. La proposta nietzschiana és la transvaloració: hem de situar la vida com criteri. Significa voler que el poder de la vidaaugmenti.
Transvalorar vol dir passar del tu has (obligació) al jo vull (autonomia de la vida que expandeix el seu poder). Per tant, transvalorar significa situar-se més enllà de "Bé" i de "Mal". "Bé" i "Mal" són mots que després de la transvaloració deixen de tenir sentit moral. Amb la transvaloració "Bé" és allò que fa créixer el poder de la vida i "Mal" el que la disminueix.
6. LA TASCA DE LATRANSVALORACIÓ: FILOSOFAR A COPS DE MARTELL
Per aconseguir la transvaloració cal que filosofem "a cops de martell", és a dir, que la filosofia destrueixi la ingènua confiança dels homes en els ídols (per exemple: la religió, la ciència, el progrés…). 67yEl filòsof ha de crear nous valors i ha de destruir amb el martell qualsevol miratge nihilista.
7. EL SUPERHOME
Superhome seria el que hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzche
  • Nietzche
  • nietzche
  • Nietzche
  • nietzche
  • Nietzche
  • Nietzche
  • nietzche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS