Nietzsche (català)

Páginas: 11 (2520 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2014
CONTEXTE
El nostre autor viu en una època dominada per la societat burgesa . La primera meitat del segle XIX és un període revolucionari on es situa la Revolució Francesa , mentre que a la segona, sorgeixen dos nous estats : Itàlia i Alemanya .

Les conquestes burgeses són producte de la Revolució industrial. Aquest procés va distanciar a la burgesia del proletariat . A més , la necessitat dematèries primeres i nous mercats va portar a la colonització d'Àfrica i Àsia , convertint les nacions europees en grans imperis . Nietzsche també dirigirà les seves crítiques a aquesta societat burgesa.

Políticament , hi han dues classes enfrontades . El liberalisme defensa la llibertat política i econòmica de la burgesia . Com a reacció a les conseqüències negatives del liberalisme per alproletariat , sorgeixen el socialisme i l'anarquisme , influenciats per la filosofia de Marx . Nietzsche no comparteix cap d'aquestes ideologies , que propugnaven un final feliç per a la societat humana .
Nietzsche va preferir la idea de superació de l'Estat , continuant la línia de personatges com Napoleó .

En l'aspecte cultural hi ha una reacció contra el Realisme . Es dóna el Impressionisme iel Modernisme . A Europa Central es dóna una renovació de la cultura europea ,el vitalisme , que representa una filosofia i una actitud cultural que posa importancia en la vida i en els valors vitals.

Els corrents filosòfics predominants en aquesta època són :
- El positivisme de Comte
- L'evolucionisme de Darwin , que descobreix els principis de l'evolució.
- El socialisme ,que crítica elsistema capitalista i denuncien els seus abusos i defectes a la vegada que proposen una nova organització més justa.
- El materialisme històric de Marx , que concep la història com un procés de maduració de l'espècie humana per produir mitjans amb què satisfer les necessitats i creu que la lluita de classes empeny a la Història cap endavant .
- El vitalisme , defensa l' irracionalisme il'afirmació de la vida com a realitat radical de l'ésser humà . Nietzsche és un dels seus representants són


CRITCA A LA CULTURA OCCIDENTAL
Segons Nietzsche , la cultura occidental està equivocada des del seu origen , perquè l'error més perillós de tots consisteix a intentar instaurar la racionalitat a tot preu. La manera grega de veure el món , és interpretada per Nietzsche com un símptoma dedecadència . És decadent tot allò que s'oposa a tots els valors de l'existència instintiva i biològica de l'home . Cal criticar Plató per eliminar aquests errors ; es tracta d'una crítica total als tres mons que són inventats per l'home occidental i que són símptomes de la seva decadència : El món racional , el món moral i el món religiós .

1.1 . Crítica a la moral .

Un dels argumentsfonamentals de Nietzsche era que els valors tradicionals havien perdut el seu poder en la vida de les persones, el que deia nihilisme passiu . Ho va expressar en la seva famosa frase "Déu ha mort" . Estava convençut que els valors tradicionals representaven una " moralitat esclava ", creada per persones febles que fomentaven comportaments com la submissió i el conformisme perquè aquests valors complien elsseus interessos . Nietzsche va voler crear valors nous que havien de reemplaçar els tradicionals , i aquest problema va evolucionar fins a configurar el seu retrat de l'home per venir , el ' superhome '.
L'error de la moral tradicional es imposar lleis que van en contra dels instintes de la vida . A més , l'ideal d'aquesta moral és fer l'home bo, encara que realment converteixi l'home enesclau.
La moral tradicional, inventa un altre món , que és el món del més enllà, i per tant, els valors que han estat importants fins ara són ficticis , propis dels febles.
En conclusió : la lògica d'aquesta moral consisteix en una alteració de la personalitat , perquè considera que allò poderós és una cosa sobrehumana i en canvi allò feble i vulgar és propi de l'home . Les accions elevades no són...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS