nietzsche resumen

Páginas: 11 (2686 palabras) Publicado: 12 de junio de 2014
Filosofia – Nietzsche

1. Context històric i social.

2. Vida.

3. Obres i etapes.

4. La filosofia de Nietzsche:

4.1. Què és la filosofia de Nietzsche.

4.2. El nucli de la filosofia de Nietzsche.

4.3. Els quatre grans temes:
4.3.1. Mort de Déu
4.3.2. Súper home
4.3.3. Voluntat de poder
4.3.4. Etern retorn

4.4. Les tres grans crítiques:
4.4.1. Crítica a la moral
4.4.2.Crítica a la religió
4.4.3. Crítica als ideals ASCÈTICS.

4.5. Sobre la veritat i la mentida.


1. Context històric.
Neix al 1844-1900 (cronològicament és l’últim dels autors). La seva situació cronològica és de la segona meitat del S.XIX, aquest fet condiciona el seu pensament.
La referència històrica que rep Nietzsche és la d’una Europa NACIONALISTA amb aquest desig d’expansió (França iGB/ Alemanya i Itàlia (colonialisme)). Amb aquesta referència històrica, Nietzsche, veu que l’Estat es posa a si mateix per sobre de les persones humanes. També és una època en la que hi ha un gran desig de recuperar les tradicions. A nivell científic, en aquesta època, hi va haver-hi grans descobriments / molts avenços tecnològics. És l’època del positivisme, que és el corrent que defensa que totes pot explicar a partir de lleis (ciència per sobre dels humans).

Apareixen una sèrie de persones amb una actitud de sospita (intuir que les coses no són tal i com semblen) i denúncia, se’n diuen els filòsofs de la sospita. Aquests pensadors, realitzen una crítica radical i sistemàtica cap a les institucions i els valors tradicionals. (pensadors de tots els camps) . Els grans filòsofs de lasospita va ser: NIETZSCHE, CARL MARX, FREUD.
Nietzsche (moral) – va fer una crítica radical als valors tradicionals.
Carl Marx (economia) – Deia que l’economia havia de estar al servei de les persones.
Freud (Món inconscient) – Va fer una crítica radical a la psicologia.
Tots tres s’oposaven al POSITIVISME -> VITALISME.

Nietzsche era vitalista. Afirmació de la vida ( SÍ a la vida),condiciona tot al valor de la vida de les persones humanes, La vida com a valor absolut (la vida per sobre de tot)

2. Vida

Neix a Röken, en una família de pastors protestants (cures protestants). Va rebre una educació religiosa i comença a estudiar per seguir la tradició de la seva família. No aguanta, se’n adona de que ell no vol fer això en la vida i marxa. Va a estudiar a la Universitat deLEIPIZIG (Filologia). Allà coneix a Wagner i Schopenhauer, que seran influències per a ell.
Amb 24 anys és catedràtic en Filologia clàssica. És un home de salut dèbil, aquest fet també condiciona el seu pensament. Arrel d’això, deixa la càtedra i marxa a buscar un espai on ell estigui millor, però mai trobarà aquest lloc i mort el 1900.

3. Obres generals i de la sele:

-Veritat i mentida ensentit extramoral (obra pòstuma)  defensa que no existeix cap veritat racional, no existeixen paraules, la veritat és un simulacre.

La gaya ciència  surten tots els pensaments científics que són decadents i negatius, serà e primer llibre en que parlarà de la mort de DÉU.
Así habló Zaratrustra  surten tots els temes sobre els que Nietzsche ha pensat o criticat en algun moment de la seva vida. Ésuna obra fonamental. Profeta de la immortalitat que anunciaals homes la mort de Déu, la transvaloració i l’aparició del superhome.
La genealogia de la moral  atac a la filosofia i crítica a els valors tradicionals de la moral europea.
La voluntat de poder  Obra que és inacabada, manipulada per la seva germana per apropar el pensament de Nietzsche als ideals nazis.

4.Filosofia de NietzscheDoctrina inacabada, teories i temes concrets sobre els quals donava la seva opinió. Segons ell, la tradició és un intent de domesticar la vida sometent-la a l’imperi gris de la teoria.

4.2. Nucli de la filosofia de Nietzsche.

En la primera obra que escriu, que es titula Genealogia de la tragèdia, ja conté el nucli de la seva teoria. NUCLI: és el reconeixement de la vida com a valor...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum Nietzsche
  • resumen nietzsche
  • Resumen De Nietzsche Alumnos
  • Resumen nietzsche, la genealogía, la historia
  • Resumen de la filosofía de Nietzsche
  • Contextos (resumen) nietzsche
  • Resumen Foucault. Nietzsche, La genealogía y la historia.
  • La voluntad de poderío

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS