Nietzsche

Páginas: 3 (665 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2013
NIETZSCHE

Biografia
Nietzsche va néixer a Alemanya, l’any 1844. Es doctorà en Filosofia Grega i va ser professor a la Universitat de Basilea. L’any 1880 es va emmalaltir i els darrers anys de laseva vida els va haver de passar reclòs dins un sanatori psiquiàtric. Va morir l’any 1900.

Genealogia de la moral (1ª part)

Nietzsche recorda que és essencial recórrer a l’esperit històric,font que ens permet arribar a la genealogia de les paraules (etimologia). Nietzsche es pregunta el significat de les paraules i la seva evolució. Estableix dos conceptes oposats: “dolent”, querepresenta l’home vulgar i simple i “bo”, que simbolitza l’home noble, de categoria superior. Mostra el seu rebuig cap a la religió, perquè promou l’esperança falsa que hi ha un “altre món” i perquè és, enpart, responsable de la malícia i del ressentiment de les persones cap els homes veritablement “bons”. Critica el fet que ara es considera “bo” a allò dolent i s’anomena “dolent” a allò que realment ésbo. Segons ell, el cristianisme no fa més que promulgar la moral dels esclaus i promoure la submissió i la feblesa de l’ésser humà.

Sobre veritat i mentida en sentit extramoral

Primera part:Nietzsche comença dient que l’home, tot i que es creu el centre de la realitat i es mostra orgullós, és feble –en comparació amb els altres animals- i insignificant en la realitat. Com a animalsfràgils i desproveïts d’urpes, força, velocitat i altres capacitats que els altres animals tenen, l’únic recurs que podem fer servir és la intel·ligència, que sovint la utilitzem per a fingir.
Comnecessitem viure en societat, fem una mena de pacte en què fixem que serà a partir d’ara “veritat”. Creem, per tant, una espècie de veritat universal i obligatòria per a tothom, en què qualsevol quemanifesti coses contràries a la ‘veritat’ fixada serà considerat un mentider). Però, per això mateix, la veritat és un pacte, una ficció. Convertim la veritat en una obligació moral i això ens fa oblidar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS