Nietzsche

Páginas: 2 (475 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2013
Nietzsche
I. CONTEXT HISTÒRIC I FILOSÒFIC
I.1 Perquè és difícil entendre a Nietzsche?
L’obra de Nietzsche està escrita amb molt poca sistematicitat. Molts dels seus llibres són arravatamentsreflexius que tenia en les seves passejades solitàries, numerats i editats sense més. Aquesta asistematicitat fa que ens trobem davant d’un autor del qual sempre es poden fer diverses interpretacions iion cada intèrpret intentarà descobrir en la seva obra aquells aspectes que lo siguin més propers al seu propi pensament. Un ris que ja conegué el propi Nietzsche >. Triant els textos precisos ioblidant-nos dels altres podem trobar un Nietzsche:
Més acostat a la Il·lustració i defensor de l’alliberament del l’home de qualsevol esclavitud.
Antidemocràtic defensor del vell ordre jeràrquicaristocràtic.
Deixeble d’Aristòtil
Post modern o crític de la postmodernitat
L’estil triat pel nostre autor no permet el mateix criteri de lectura que en la majoria d’autors precedents. Nietzscheutilitza la metàfora i l’aforisme. En ambdós casos es tracta d’un saber narratiu, de contar sense explicar. La lògica la crea el mateix intèrpret quan com a tal dóna un sentit concret a la metàfora.Tots els grans conceptes de Nietzsche són el mateixos metàfores obertes que cada intèrpret tracta de tancar per donar una visió sistemàtica del pensament de l’autor.
Ara bé, tota aquesta problemàtica,més que un defecte, és una declaració d’intencions d’un autor que intenta desmuntar la lògica racional i que, per tant, no pot utilitzar-la com a eina de treball. Nietzsche no filosofa com baulesd’una mateixa cadena, sinó que ho fa a colps i així com a conseqüència de la seva negativa d’entrar en el domini de la raó, dels discurs, dels conceptes. L’obra de Nietzsche és fonamentalment noconceptual , pretén transportar el lector a un estat mental on no necessitat proves ni demostracions, només intuïcions; i amb aquestes va destruint i construint.

EN LA PRÀCTICA PER A COMPRENDRE EL...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS