nietzsche

Páginas: 14 (3308 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2013
BIOGRAFIA

Una vida intensa, curta i dissortada

Anys de formació
- 1844 Friedrich Wilhelm Nietzsche neix a Röcken, Saxònia-Anhalt (Prússia), d’ascendència polonesa (el seu pare) i alemanya (la seva mare). Rep formació humanística en l’escola de Pforta a Turíngia. Aviat s’afecciona a la música. 
- 1864 inicia els estudis de filologia clàssica a la universitat de Bonn
- 1865, a Leipzig,descobreix a Schopenhauer, que l’entusiasma.
- 1868 descobreix la música de Wagner.

Període romàntic
- 1869 és nomenat catedràtic extraordinari de filologia clàssica de la Universitat de Basilea, convertint-se en la persona més jove que mai ha ocupat aquest càrrec.[2] Són temps on es referma la seva amistat amb Wagner i amb Paul Rée. El seu pensament s’inspira enels presocràtics (especialment Heràclit) i la música de Wagner.


- 1872 publica El naixement de la tragèdia, dedicada a Wagner. Nietzsche considera llavors l’art com el mitjà de penetrar en la realitat, en el fons nocturn de l’existència. Dionís, el déu de la nit, és l’artista, el poeta tràgic, l’actitud davant de la vida; mentre que el filòsof Sòcrates apareix ja com l'enemic.

(fragment: "Apocalipsis Now")

Periodepositivista

- 1878 trenca la seva amistat amb el compositor Wagner. L’any següent les malalties l’obliguen a deixar la docència. Té trenta-cinc anys i comença una vida errant, viatjant sempre, especialment cap al Mediterrani i els Alps suïssos. quasi sempre solitari i amb recaigudes en la seva malaltia. 

Abandona la filosofia de Schopenhauer, s'inspira en Voltaire i la iŀlustració francesa iadopta una postura positivista per condemnar la metafísica, especialment el platonisme, i la religió. La figura ara és l’home lliure. A Humà, massa humà (1878), llibre dedicat a Voltaire, denuncia tots els ideals de la cultura occidental a base d’aforismes. La mateixa orientació tenen les altres obres del període: Aurora (1881) i La gaia ciència (1882).


- 1882 es produeix un dels episodis centralsde la seva vida: coneix la jove pensadora russa Lou Andreas-Salomé per qui patirà un enamorament sobtat i irresistible i que li inspirarà un nou desig de viure. Festeja amb ella i la considera la seva companya perfecta. Juntament amb Paul Rée, intenta formar la "trilogia dels esperits lliures". Tanmateix la jove rebutjarà la seva petició de matrimoni.

Període fonamental

escriu Així parlàZaratustra on argumenta les seves tesis sobre nihilisme, la crítica a tots els valors, el superhome i l'etern retorn.
Amb Així parlà Zaratustra. Un llibre per a tots i per a ningú (1883-1884) el pensament de Nietzsche arriba a la seva màxima alçada; emprant una expressió del propi autor sobre les parts del dia, és quan el seu pensament arriba al «migdia». El que representa Zaratustra és elsuperhome.
Després de Així parlà... les seves obres van canviar de signe: continua l’atac a la cultura occidental, la religió, la filosofia i la moral tradicionals, però varia la seva intenció i la metodologia emprada. Ara és molt més violent i apassionat i l’expressió és cada cop més agressiva. La figura és la del filòsof a martellades que maldiu l’últim home, aquell que precedeix al superhome.
Escriuseguidament Més enllà del bé i del mal, preludi d’una filosofia del futur (1886); La genealogia de la moral, un escrit polèmic (1887); Crepuscle dels ídols, o com es filosofa amb el martell (1889); L’Anticrist. Maledicció contra el cristianisme (1888) i Ecce Homo. Com s’arriba a ser el que hom és (1888).
Finalment, el 1889, una profunda depressió li provocà un sobtat enfosquiment mental i ésingressat a una clínica psiquiàtrica fins la seva mort. Diagnòstic: paràlisi progressiva. A partir de llavors, amb la pèrdua definitiva de la raó, queda sota la tutela de la seva mare i la seva germana. 

Mor el 1900. La primera edició de les Obres Completes apareix entre 1901 i 1913. Malgrat tot, la seva germana en va falsificar nombrosos passatges. A partir de 1954 s’inicia la revisió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS