nit de lluna

Páginas: 8 (1812 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2013
85. Nit de lluna.(Leandre Cristòfol, 1935 )


FITXA TÈCNICA :

1.1.Títol: Nit de lluna.
1.2.Autor: Leandre Cristòfol (Os de Balaguer, 1908 - Lleida, 1998).
1.3.Cronologia: 1935.
1.4.Tècnica: fusta i fusta pintada.
1.5.Mides: 71 x 40 cm (diàmetre).
1.6.Estil: surrealista.
Tema: al.legòric.
Localització: MNAC (Barcelona) . Museu d’art Jaume Morera de Lleida. Copia del mateix artista demides 71 x 40 cm sense vidre al MNAC de Barcelona

Obres del mateix autor: Monument (1935) Moment vital (1935)

1.10. Contex històric )( biografia de l’autor i el seu període, tant artístic com històric.)
Leandre Cristòfol va néixer a Os de Balaguer (Lleida) l’any 1908, en el si d’una família pagesa .
L’any 1922 es va traslladar a Lleida per aprendre l’ofici de fuster, i més tard, eld’ebenista i el de tallista, coneixements que el van ajudar molt en el món artístic. 
Aquesta activitat li despertà l'interés per l'art, i l'any 1933 exposà per primera vegada a Lleida.
Va fer moltes exposicions individuals i col·lectives, tant de temàtica abstracta com figurativa, principalment realitzades a Catalunya i París, entre altres indrets.
El segle XX serà el segle de les AvantguardesArtístiques : les Primeres Avantguardes fins la Segona Guerra Mundial, mentre que les Segones s’ inclouran a partir d’ aquest gran esdeveniment històric.
Les Primeres Avantguardes, dinàmica de canvis, que es reflecteixen en tots els camps:
-“Científic i tecnològic amb el motor d’ explosió, l’ aviació, l’ energia atòmica, els mitjans de comunicació: telèfon, ràdio, cinema, televisió...
- Econòmici social amb l’ emigració del camp a les ciutats, la crisi del sistema capitalista amb el crac de 1929, la industrialització...
- Polític amb el Colonialisme, l’ esclat de la Primera Guerra Mundial i de la Revolució Russa, l’ aparició i consolidació dels moviments feixistes, la Segona Guerra Mundial”...


(2.1. Iconografía) (tema):
“Nit de lluna” és una peça escultòrica representada, ambtres elements de fusta: un ou de sargir, un fus de filar i una peça circular de color blau.
La peça original es troba a l’interior d’una vitrina de fusta semicircular, pintada de color negre i, amb una porta de vidre.
Cada objecte destaca per la seva puresa formal, sense ornamentació afegida.
El títol de l'obra proposa una lectura d'aquests dos elements com contraposició entre la rigidesa ila línia recta del fus -arbre- i la mobilitat i la línia corba de l'ou -lluna- els quals es retallen sobre un horitzó imprecís.
(2.2.Funció.) Cal fer notar que, malgrat que com a objectes d'ús puguin tenir una certa relació,(l’ou de sargir, i el fus de filar) aquí s'integren en un nou context totalment aliè que els desproveeix de la seva funció pràctica. No existeix cap relació entre ambdósobjectes.
(2.3. Composició ) .(volum, massa , espai…)
En aquesta composició tan senzilla destaquen dos aspectes:
a) Un eix de simetria diagonal que ve determinat per la posició del fus de filar damunt de la fusta circular.
b) La llum natural de l’obra que prové del color beix de la fusta de l’ou de sargir i del fus de filar damunt de la peça circular blavosa i a l’interior de la vitrina que estàpintada de negre en tot el seu interior.
2.4.Recursos tècnics
L’ assemblage és la tècnica emprada per Cristòfol en aquesta escultura, que consisteix en unir diferents materials i objectes de forma que s’ aconsegueixi un efecte tridimensional.
La textura és llisa, brillant, suau i dura provinent dels materials utilitzats.
L’obra és dinàmica. El moviment ve donat per la diagonal que condueixla visió de l’ull de l’ou a la part de dalt del fus i cap a la part inferior.
Crea una tensió interna i marca un moviment contingut i fictici. Ens expressa harmonia i tensió, equilibri físic i real, serenor. . Objectes que evoquen un passat rural, records familiars que s’han extret del seu context i han quedat atemporals.
(2.6.Elements propis de l’estil.)
Aquesta obra de Leandre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nit De Lluna
  • NIT DE LLUNA
  • La Lluna
  • Nit
  • Nito
  • Nites
  • nita
  • Que es el nit

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS