Nit De Lluna

Páginas: 7 (1628 palabras) Publicado: 23 de diciembre de 2012
1. FITXA TÈCNICA

Títol: Nit de lluna
Autor: Cristòfol, Leandre
Cronologia: 1935
Estil: Surrealisme
Localització: MNAC

LEANDRE CRISTÒFOL

Leandre Cristòfol Peralba neix a Os de Balaguer (Lleida) l’any 1908, en el si d’una família pagesa. Des de ben petit va rebre les influències de l’entorn rural i tot això el va predisposar per les arts manuals. Per aquesta motiu, l’any 1922 es vatraslladar a Lleida per aprendre l’ofici de fuster i més tard el d’ebenista i el de tallista, coneixements que el van ajudar molt a l’hora de realitzar les seves obres. La seva trajectòria artística es caracteritza per la gran diversitat d’exposicions individuals i col·lectives, tant de temàtica abstracta com figurativa, principalment realitzades a Catalunya i París. L’any 1998 va morir a Lleida,on va ser enterrat.

2. DESCRIPCIÓ DELS ELEMENTS FORMALS

Materials: El material emprat en aquesta escultura és la fusta i el vidre.

Tècnica: La tècnica utilitzada és l’assemblatge, que consisteix en aconseguir la tridimensionalitat col·locant diferents objectes que no han estat amb una finalitat estètica molt propers els uns dels altres.

Cromatisme: Els tres elements de la composiciósón de fusta, però només el fus i l’ou de sargir mantenen el seu color original (fusta vista). En canvi, la base és blava (fusta tenyida).

Tipus: Es tracta d’una escultura exempta, per tant, es pot observar des de diferents punts de vista.

Composició: L’escultura està formada per tres elements: un fus, un ou de sargir i una superfície corba que fa de base, tancats en un espai pintat denegre i amb un vidre al davant. Els objectes d’ús quotidià s’han descontextualitzat. En la composició d’aquesta obra destaquen dos aspectes: per una banda, hi ha un eix de simetria diagonal determinat per la posició del fus de filar sobre la fusta circular, i l’ou al costat oposat. L’obra té un equilibri físic. El ritme també es dóna gràcies a la línia diagonal que dibuixa la inclinació del fus.Moviment: Es pot observar un fort contrast de moviment en la figura: el fus recte que queda subjecte a la base donaria una sensació de hieratisme si no estigués inclinat; i l’ou de sargir, esfèric, contribueix amb les seves línies corbes a aportar un moviment compositiu.

Possible incidència de la llum: La llum de l’obra és natural, passa a través del vidre i es reflecteix en l’escultura,ressaltant les seves formes. El contrast de la fusta clara que contrasta amb la base fosca aporta també lluminositat; i les superfícies llises i corbes, com la del mànec del fus i la pròpia forma esfèrica de l’ou, fan reflectir la llum que incideix en elles.

2. SIGNIFICAT DE L’OBRA

Tema: Exploració del subconscient de l’artista a causa del desig de poder evocar el record de la seva mare quanaquesta ja no fos viva, així com els somnis i records d’infantesa. És una obra no figurativa.
Cristòfol va decidir fer aquesta obra quan veia que perdia als seus pares i va pensar que si feia una composició amb un fus com els que utilitzava la seva mare per filar i un ou de sargir mitges, tindria amb això un record de la seva mare.

Funció: Es pot dir que la finalitat de l’obra és simbòlica,fins i tot poètica; això es deu a que està dedicada a la mare de l’autor i expressa un sentiment de tendresa. Evoca la infància i els despreocupats moments que la formen. Amb aquesta escultura vol inmmortalitzar el record emocionat de la seva infantesa a Os de Balaguer, a Noguera.
Els dos objectes que utilitza són eines que a diferència dels dels objectes industrials de l’època, basteixen unametàfora de la vida dels seus pares i de la de l’artista i alhora són testimonis d’una forma de vida que s’està acabant.
Una altra característica és que tanca l’obra en una fornicula per tal de dotar-la de carácter sagrat.

Característiques de l’estil o moviment que es reflecteixen en l’obra: Aquesta obra pertany a l’estil surrealista. Aquest El surrealisme és una de les avantguardes artístiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • NIT DE LLUNA
  • nit de lluna
  • La Lluna
  • Nit
  • Nito
  • Nites
  • nita
  • Que es el nit

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS