njhthgh

Páginas: 10 (2271 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2013
Jacint va ser el tercer fill de vuit, dels quals només en sobrevisqueren tres. Als 11 anys ingressà al Seminari de Vic. En aquella època, i més en una família profundament religiosa com la de Verdaguer, era costum induir els fills que ingressessin en l'església catòlica, car els assegurava una professió pel futur. Tot i així, el 1859 s'escapà del seminari i de casa seva per fer de soldat, peròdesprés de trobar-lo a Figueres reprengué la seva carrera de sacerdot.
De mica en mica, el jove Verdaguer conegué els clàssics que li ensenyen al seminari i els escriptors del romanticisme, i al mateix temps, en part gràcies al seu amic Jaume Collell, comença a freqüentar grups literaris de Vic, en especial el Círcol Literari i les reunions dels estudiants universitaris en tornar a Vic. Mentrecontinua estudiant, i fent de mestre i de pagès, comença a escriure nombrosos poemes, així com a recollir cançons populars. D'aquesta època en queden els poemes amb un component amorós més marcat. De fet no foren publicats fins el 1925, 23 anys després de la seva mort, sota el títol de Jovenívoles. El mateix Verdaguer els amagava en una biga de la seva cambra per por que algú pogués llegir-los, carno eren poemes que corresponguessin a la seva condició de capellà.
El 1864 concursa per primera vegada als Jocs Florals, però passa totalment desapercebut. En canvi, l'any següent, torna a participar en els Jocs Florals de Barcelona amb quatre composicions que són premiades. Un any més tard, n'hi premien dues més. En anar a recollir els premis començà la llegenda del jove poeta, car es presentàvestit amb la indumentària típica de la pagesia: roba de pana i barretina vermella. És segurament aquesta imatge la que ha esdevingut més simptomàtica d'ell, car representava la noblesa i la capacitat cultural del poble català, en especial en el món rural; dos dels pilars bàsics del moviment ideològic de la Renaixença. És també en aquesta època quan es produeix un endarreriment en els seus estudis:suspèn Teologia al Seminari. L'any següent torna a guanyar dos premis en els mateixos Jocs Florals.
Ordenació sacerdotal


Verdaguer vist per Ramon Casas (MNAC).
El 24 de setembre del 1870 és ordenat sacerdot a Vic i, l'octubre d'aquell mateix any, canta la seva primera missa a l'ermita de Sant Jordi. Poc després és nomenat vicari de Vinyoles d'Orís, on viu un dur episodi relacionat amb laTercera Guerra Carlina: el seu rector, carlí radical convençut, marxa amb una partida carlina i Verdaguer es troba enmig d'un enfrontament entre carlins i liberals, en el qual la seva vida corre perill. Als 28 anys entra de capellà a la Companyia Transatlàntica perquè li havien recomanat per a la seva salut el clima marítim, i l'any següent embarca a Cadis rumb a l'Havana. Finalment s'estableix aBarcelona, com a capellà de la família del marquès de Comillas, amo de la companyia que l'havia contractat. Als 32 anys, el jurat dels Jocs Florals li concedeix el premi extraordinari de la Diputació de Barcelona pel poema L'Atlàntida. És la consagració de Verdaguer com a poeta.
L'any 1880, per haver guanyat tres primers premis als Jocs Florals, és proclamat Mestre en Gai Saber. Aquell mateix anypublica el llibre Montserrat. Als 39 anys viatja a París, Suïssa, Alemanya i Rússia. El 21 de març del 1886, als 41 anys, el bisbe Morgades el corona com a Poeta de Catalunya al Monestir de Ripoll. Publica el gran poema Canigó al 1885 i realitza un viatge de peregrinació a Terra Santa.
Etapa mística
És després d'aquest viatge que atura la seva producció literària i es dedica a altres activitatspoc ortodoxes, una de les quals és la pràctica d'exorcismes. Sovint s'ha comentat que a part de l'exercici d'exorcismes, activitats que són conegudes per haver-se'n guardat textos sobre ells, també hi havia una animadversió cap a les activitats del marquès de Comillas. Com a cristià no podia acceptar el comerç d'esclaus que realitzava l'empresari càntabre, per la qual cosa comença a repartir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS