nobels de fisica i quimica 2014

Páginas: 3 (699 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2014
led

Akasaki, Amano (ambdós de la Universitat de Nagoya, al Japó) i Nakamura (a la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz) van aconseguir crear feixos de llumblau amb semiconductors a principis dels anys noranta. Els díodes vermells i verds existien des de feia temps, però calia el tercer color, el blau, per aconseguir aquesta suma dels tres que produeix elblanc, ha explicat Staefan Normark, secretari permanent de l'Acadèmia Sueca a l'anunciar a Estocolm, a les 11.45 del matí, el Premi Nobel de Física 2014 Malgrat els esforços de la indústria i delscientífics, el LED blau s'havia resistit durant 30 anys.

Els tres investigadors premiats van triomfar on tots havien fracassat fins aleshores. "Akasaki treballava amb Amano a la Universitat de Nagoyai Nakamura estava llavors emprat en Nichia Chemicals, una petita empresa de Tokushima, Nichia", continua la Reial Acadèmia Sueca de Ciències. "La seva invent va ser revolucionari. Les bombetes de llumincandescent il•luminar el segle XX; el segle XXI serà el de les bombetes LED ".

Els llums LED, recalquen els científics de l'acadèmia sueca, donat el seu baixíssim consum, poden funcionaralimentades per panells solars barats, el que obre la possibilitat d'una millora de la qualitat de vida per a 1.500 milions de persones al món que no tenen accés a la xarxa elèctrica. Aquest any, el guardóde Física s'ajusta fidelment, almenys en part, al llegat d'Alfred Nobel, que estableix que es dediquin els fons a "premis per a aquells que, durant l'any precedent, hagin generat un gran benefici pera la humanitat" . Això del "any precedent" no es compleix gairebé mai.

Els LED són cada vegada més eficients en el sentit que requereixen menys energia per emetre llum, en comparació amb lesbombetes tradicionals o els fluorescents. Així, els més avançats aconsegueixen més de 300 lumen (flux lluminós) per watt, davant dels 16 de les bombetes incandescents i 70 dels fluorescents. I, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisica i quimica
  • Fisica I Quimica ' Energia '
  • Física I Química
  • Fisica i quimica
  • CAMBIOS FISICOS Y QUIMICOS Udenar 2014
  • Fisica I Quimica, Les Lis De Newton
  • fisica i quimica
  • Fisica i quimica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS