Nosaltres, els romans

Páginas: 43 (10589 palabras) Publicado: 24 de diciembre de 2011
COM ÉREM ELS ROMANS?

TOTHOM IGUAL?

Si fossis un habitant d'una ciutat com Tarraco, per exemple, i guaitessis per la finestra de casa teva durant una estona, ben segur que veuries una cosa semblant a la que explica aquest text:

“Als carrers de Tarraco s'hi veu molta gent: artesans que tenen un taller i se'ls veu atrafegats en els seus obradors oberts al carrer, petits comerciantsque venen els seus productes a la botiga o instal·lant les seves parades en el fòrum de la ciutat. També hi veiem soldats, alguns semblen acabats d'arribar, d'altres ja deu fer més temps que hi són instal·lats.

Alguns d'aquests soldats, quan es llicenciïn de l'exèrcit, es quedaran a viure a Tarraco i conrearan les terres que els donaran per poder viure ells i la seva família.

També esveuen comerciants que porten els carros plens d'àmfores plenes del bon vi que es fa a la comarca.

Ara passa un home vestit amb una túnica molt adornada. És un funcionari de Roma, un magistrat, un jutge que vigila que tothom compleixi les lleis. Amb ell va un altre home i semblen mantenir una conversa molt animada: aquest també va molt ben vestit, és un home ric, propietari de moltes terres deconreu. Viu a la ciutat en una casa magnifica, la seva domus i, quan arriba el bon temps, acostuma a viure al camp, a les seves terres, a la seva luxosa vil·la.

Al seu voltant, per tot el carrer, es veuen altres persones, la majoria va molt atrafegada, els seus vestits són bastant senzills: poden ser homes lliures pobres.

Per tot el carrer es veuen altres persones. Els seus vestits sónmolt senzills: són esclaus. Uns porten uns nens agafats de la mà. Que potser els duen a escola? Uns altres esclaus treballen arreglant una casa, vigilats de prop pel seu amo. D'altres traginen la seva mestressa en una llitera...

Els esclaus són comprats i venuts al mercat com si es tractés d'una mercaderia. Si tenen sort i l'amo és bona persona, estaran contents perquè seran ben tractats; si no,viuran molt malament.”
Oriol Vergés, Història de Catalunya (adaptació)

ACTIVITAT

1. El text parla de diversos tipus i categories socials de persones. Fes la llista dels estaments o grups socials que se citen al text.
2. Com sembla evident, no hi ha el mateix nombre de persones en cada un d'aquests grups, ni se'ls considera de la mateixa categoria social. Per a reflectir ambmés claredat quins són els grups mes dominants es fa el que s'anomenen “ Piràmides d'estratificació social”. Tracta ara d'elaborar-ne una que correspongui a Tarraco usant les dades que et proporciona el text de la pàgina anterior.

Pots posar més d'un grup a cada nivell si el consideres de la mateixa o similar categoria.

3. El text anomena el “fòrum”. En parlarem més endavant,però, què et sembla que pot ser, segons el context?
a. l'escola de la ciutat b. la plaça pública.
c. el port de la ciutat d. la casa més elegant de la ciutat

4. El text parla dels soldats llicenciats i les seves famílies. Amb qui et sembla que devien formar-les, per regla general?
a. Amb dones de Tarraco mateix.
b. Amb companyesseves de l'exèrcit.
c. Amb dones portades de Roma.
d. Cap de les anteriors.
A continuació t'oferim un seguit de textos que parlen de l'esclavatge en el món romà que, cal recordar-ho, depenia de la utilització d'esclaus. Se'ls veia arreu de l'Imperi fent tot tipus de feina, des de metges fins a gladiadors. Els fragments que vénen tot seguit parlen de com tractaven els romans els seusesclaus:

FD-1. Aquesta és una descripció dels esclaus que treballaven en un molí fariner:

Aquests pobres afamats esclaus, amb la pell blava pels cops i les esquenes cobertes de cicatrius del fuet, es tapaven amb parracs, no amb roba, tot just per tapar-se les vergonyes. Tenien una marca al front i el cabell afaitat a mig cap, i portaven cadenes de ferro a les cames.
Apulei, cap...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • nosaltres els valencians
  • nosaltres els valencians
  • Nosaltres, Els Valencians
  • Nosaltres els valencians
  • Nosaltres Els Valencians
  • nosaltres els d'ací
  • Nosaltres els valencians
  • nosaltres els valencians

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS