Noticias cmc

Páginas: 17 (4157 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2011
.Noticia sobre les Ciencies per al Mon Contemporani.

ALUMNE: Saúl Sullivan Miranda.

BLOC 1
L’ESPECIES HUMANA A L’UNIVERS.

Noticia sobre l’Univers i la Terra
L'Univers és més transparent del que es pensaven els científics

El telescopi MAGIC descobreix l'emissió de raigs gamma de molt alta energia més llunyana que s'ha detectat fins ara, provinent d'un quàsar, un forat negresupermassiu en el centre d'una galàxia a més de cinc mil milions d'anys llum

Els científics no esperaven poder detectar aquest tipus de llum originada a una distància tan gran.

La descoberta es va publicar en l'edició del 27 de juny de la revista Science.
El telescopi MAGIC (sigles de Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov, Gran Telescopi de Raigs Gamma per Imatges Cherenkov) ha descobertuna emissió de raigs gamma provinent de la galàxia 3C 279, un quàsar que es troba a més de cinc mil milions d'anys llum de la Terra, una distància de gairebé la meitat del radi de l'Univers.
La 3C 279 és un membre destacat de la família dels quàsars, que són galàxies que tenen en el seu centre un forat negre de massa mil milions de vegades més gran que el Sol, que s'alimenta de gas i d'estrellesproperes. Els quàsars emeten llum a tota l'amplada de l'espectre electromagnètic, des d'ones de ràdio fins a raigs gamma. La major part d'aquesta emissió travessa l'Univers sense trobar cap obstacle, però part dels raigs gamma són absorbits en interaccionar amb fotons de l'anomenada "llum de fons extragalàctica". Aquesta llum de fons és llum d'estrelles i de galàxies que s'ha anat acumulant alllarg de la història de l'Univers, i el seu estudi pot donar informació sobre les primeres estrelles que s'hi van formar. Detectar raigs gamma d'una galàxia tan llunyana com la 3C 279 és un fet inesperat segons les teories actuals que descriuen la llum de fons extragalàctica. Sembla que l'Univers és més transparent als raigs gamma del que es pensava, la qual cosa pot voler dir que no hi ha gaire mésllum a l'Univers, a part de la que emeten les galàxies que ja han estat observades per telescopis òptics i infrarroigs.
El descobriment fet per MAGIC reforça l'interès que ha suscitat últimament l'astrofísica de raigs gamma. Els raigs gamma són la llum amb més energia que mai s'ha observat. Provenen dels fenòmens més violents de l'Univers, com ara les supernoves, les explosions de raigs gamma oels quàsars, i transmeten una informació molt valuosa sobre els processos que els generen. A més, com que viatgen distàncies comparables a la mida de l'Univers, serveixen també per estudiar qüestions de física fonamental i cosmologia.
MAGIC és un telescopi que detecta raigs gamma a través dels petits flaixos de llum que produeixen en la seva interacció amb l'atmosfera de la Terra, i compta amb unmirall de 17 metres de diàmetre que fa que sigui el telescopi de raigs gamma més gran del món. El telescopi MAGIC és fruit d'una col·laboració internacional de prop de 150 investigadors provinents d'institucions d'Espanya, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Polònia, Finlàndia, Bulgària i dels Estats Units, i està situat a l'observatori del Roque de los Muchachos, a l'illa de La Palma (Canàries). Actualments'està acabant la construcció d'un segon telescopi MAGIC que operarà al costat de l'actual i que s'inaugurarà al setembre de 2008.
Participen en el telescopi MAGIC investigadors de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), centre de recerca adscrit a la UAB; el Grup de Física de Radiacions de la Universitat Autònoma de Barcelona; la Universidad Complutense de Madrid; la Universitat deBarcelona; l'Instituto de Astrofísica de Canarias; l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC) de Barcelona, amb seu a la UAB; i l'Instituto de Astrofísica de Andalucía. A l'IFAE es va construir la càmera del telescopi MAGIC i hi treballen dos dels investigadors que han estudiat el quàsar 3C 279, Manel Errando i Daniel Mazin.

(Terrassa.net) 28/juny/2008

Noticia sobre l’origen de la vida...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Noticia Cmc
  • CMC noticias
  • Noticia CMC
  • Analisis de una noticia para CMC
  • Noticia CMC
  • Cmc noticia
  • Noticias Cmc
  • Noticia CMC 2 Evaluaci N Diego Salado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS