Noucentisme I Avantguarda

Páginas: 4 (912 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
[pic] Llengua i literatura catalanes


EL NOUCENTISME (1906-1923):

Ja tornem a allò que vam explicar dels moviments i de les èpoques, cada una nega l’altra, o,millor, ens ensenya que l’ésser humà sempre busca. Quan la generació passada ha buscat a llevant, després la que ve ha buscat a ponent. I així anem fent camí en la descoberta de la riquesa immensa que potser la vida.

Podem començar dient que aquest moviment trenca amb el Modernisme, però no pas en tot. És important comprendre que no trenca amb la tasca de normalització cultural, que havia iniciatel Modernisme, a través de les institucions polítiques.

L’any 1906 es produeixen una sèrie de fets que assenyalen l’inici del moviment:

- Eugeni d’Ors comença a publicar el Glossari a “La Veude Catalunya”, columna periodística des de la qual difon el seu ideari.

- Es publiquen Els fruits saborosos de Josep Carner, una mostra de la concepció poètica del noucentisme.

- Secelebra el primer Congrés de la Llengua Catalana, que representa la consolidació de la reforma ortogràfica.

Des del govern es dóna un impuls a la cultura catalana i això provoca un procés detransformació social i cultural. Per aquest motiu, el noucentisme acaba l’any 1923 quan el govern català és enderrocat per una dictadura, la de Primo de Rivera, la 1a del segle.
La política d’Enric Prat d elaRiba, president de la Mancomunitat de Catalunya, fou essencialment cultural: creació d’escoles primàries, d’ensenyament tècnic i professional, biblioteques, museus, es vetllà molt per la formaciódels mestres... Entre el 1903 i el 1915 es crearen institucions que foren d’importància decisiva per a la normalització del país. L’any 1903 es crearen els “Estudis Universitaris Catalans”, un intentd’universitat catalana. L’any 1906 es fundà l’Institut d’Estudis Catalans”, institució de la Llegua catalana encara avui vigent dedicada a tots els camps de la ciència.

CARACTERÍSTIQUES DEL...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El noucentisme i les avanguardes
  • Noucentisme, modernisme i avantguardisme
  • Ismes I Avantguardes
  • Noucentisme i Josep Carner
  • Modernisme i noucentisme
  • El Noucentisme i Carner
  • Modedrnisme i noucentisme catalans
  • Les avantguardes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS