noucentismo

Páginas: 3 (710 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2014
EL NOUCENTISME
L’acció voluntarista dels noucentisme te una importància bàsica per impulsar un projecte normalitzador i de modernitat per a Catalunya. El conjunt de intel·lectuals, artistes ipolitics que protagonitzen el Noucentisme. Tenen una idea molt clara del que volen fer. Arribat l’hora de passar d’una etapa de recuperació de la identitat catalana(Renaixença) i obertura a la sensibilitatcontemporània (Modernisme) a una nova època de realitzacions sortides com a país.
Per a materialitzar-les cal contar amb un cert poder polític. Per això el Noucentisme es relaciona amb la voluntatde iniciar una política de institucionalització nacional de Catalunya. A partir de l’any 1906 la Lliga Regionalista partit del representatiu de la burgesia catalana desenganyada del poder central.Dirigida per Enric Prat de la Riba. Aconsegueix una certa capacitat de maniobra i acció política. Prat de la Riba es anomenat president de la diputació de Barcelona (1907). I més tard el 1913 encapsa-lala Mancomunitat de Catalunya, un primer espai de poder real amb possibilitats d’establir les bases d’una infraestructura cultural moderna i eficaç. Es tracta de posar-se a la altura deldesenvolupament assolit en els primers països europeus amb iniciatius com els plans urbanístics, les carreteres, els telèfons, les escoles, biblioteques,museus i universitats. Cal remarcar que el Noucentisme no esun moviment artístic i tampoc es un estil, en tot cas les expressions artístiques en son una part important, perquè afavoreixen la transmissió d’una determinada imatge que es volia promoure. Ara beno es tracta d’una visió uniforme y trobem elements tant de la literatura culta com de la popular.

JOSEP CARNER
Definició de la lírica poètica noucentista
L’obra de Josep Carner a partit de 1906fins a 1920 es una de les aportacions importants al moviment noucentista. La feina del poeta en aquest context te a veure amb la creació de espais idíl·lics. Es una opció optimista i selectiva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narrativa noucentista
  • Poesia Noucentista
  • La poesia noucentista
  • Actitud modernista i noucentista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS