Nuevas tecnologias renovables

Páginas: 6 (1439 palabras) Publicado: 3 de septiembre de 2012
Ramon Llull: va néixer l’any 1232 o 1233, va néixer a Palma, illa que estava conquistada per Jaume I rey d’Aragó. Mallorca té molta influencia per a Llull ja que hi havia diverses cultures juntes, cristianisme,Islamisme y Judaisme. Es sap bastant informació de Llull gracies a uns dels seus alumnes que va escriure vida coetània, una biografia de el seu mentor.
Cinc etapes de la seva vida:Llull en la cort de Jaume I.
Llull va estar treballant en la cort de el fill de Jaume I rei d’Aragó, Jaume II, quan es van donar conta del talent que tenia Llull va tenir una ascensió en la cort de Jaume II meteòrica, fins arribar a ser el majordom oficial del rei. En aquesta etapa Llull vivia alegre, amb luxes i tenia amors amb donzelles de la cort y alguns adulteris, les seves obres erenpicaresques y d’amor.
Transformació.
En aquesta etapa Llull, a l’edat de 30 anys, té cinc aparicions de Crist y decideix aturar amb la seva vida y convertir-se en un ermità, ven totes les seves propietats per donar-se-les als seus fills i la seva dona. Aquesta etapa dura nou anys en la qual esta retirar al puig de Randa i compra un esclau perquè li mostri àrab.
Labor Missional.
En aquesta etapa deRamon Llull es cridat per el seu alumne ara rei Jaume II i li fa escriure una obra la qual es ben pagada y Llul crea una escola de missioners perquè vol tornar cristians las infidels, en aquesta escola els mostra àrab i teologia. Va anar a Roma per veure al papa per donar-li un pla per tornar terra santa però el van renegar y va entrar en una petita depressió, fins que va decidir fer-ho ell mateix,y va anar per nord Àfrica ,Àsia y Europa.
Els viatges de Ramon Llull.
Quan passava per L’Àfrica del nord va ser empresonat per estar propagant el cristianisme, just quan estava apunt de ser lapidat var tenir la ajuda de Àrab important que el va protegir y fer tornar cap a les seves terres.
El seu últim viatge.
Quan va fer el viatge cap a Tunis va escriure dues obres sobre deu y l’amor, quan vatornar cap a Mallorca va morir el 1315.
A partir de la segona etapa de la seva vida va treballar per expandir el seu art Lul·lià. Art Lul·lià de base cristiana, és un sintema de pensament de base cristina que pretén encaminar a la humanitat cap a l’amor de Deu.
Per poder expandir el seu art va utilitzar les formes literàries existents y va crear de noves, com l’oratori(tipus de res o salm).Utilitza quatre llengües per escriure: Llatí,Català,Àrab i Provençal. Utilitza molts d’exemples medievals, perquè la gent del poble pogués entendre les seves obres. L’ importància de Llull en el marc lingüístic es basa en que va ser el creador del català literari i que va fer un model de llengua fins que la cancelleria reial n’imposa un altre.
Un dels seus llibres més importants es el Llibre deles meravelles, que va d’un noi de nom Felix, que viatjar per entendre el mon, una de les parts més important del llibre de les meravelles es, el llibre de les besties(1287-1288)
Edat mitjana.
* 813, Concili de tudors Canvia la missa de llatí a vulgar
* S.XII primeres misses en català, homilies d’organyà.
* S.XIII utilitza la llengua literària i el català en l’àmbit literari ifilosòfic.
* S.XIII Corona de Jaume I es produeix la conquesta de Mallorca i Valencia, expansió territorial,militar,política i lingüística. Valencia es desenvolupa com centre cultural i literari.
* S.IV l’expansió llengua catalana, apareix la cancelleria reial. Cotes més altes del conreu literari.
* S.XV Dinastia castellana dels Trastàmara en la corona catalanaragonesa, gran castellanitzacióde la cort.
* Apareixen tres dialectes: Català,Valencià i Balear.
Cançons de gesta.
Primeres manifestacions orals poesia èpica,lírica popular, teatre...
Prosa historiogràfica
* Recuperació dels fets històrics.
* Ideologia positiva basant en la casa reial.
Cançons de gesta: No es conserva cap mostra llevar d’alguns glosaries.
Cròniques: Són narracions en prosa sobre fets...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tecnologia renovable
  • Nuevas tecnologias
  • Nuevas Tecnologias
  • NUEVAS TECNOLOGIAS
  • Nuevas Energia Renovadas
  • Nuevas tecnologias
  • Nueva tecnologia
  • Nuevas Tecnologias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS