Numeracion Maya

Páginas: 3 (545 palabras) Publicado: 7 de junio de 2012
LA NUMERACIÓ MAiA

Els maies van idear un sistema de numeració com un instrument per mesurar el temps i no per fer càlculs matemàtics. Per això, els números maies tenen a veure amb els dies, mesosi anys, i amb la manera en com organitzaven el calendari.

Els maies tenien tres modalitats per representar gràficament els nombres, de l'1 al 19, així com del zero: un sistema numèric de punts iratlles, una numeració cefalomorfa «variants de cap», i una numeració antropomorfa, mitjançant figures completes.

EL SISTEMA NUMÈRIC DE PUNTS I RATLLES

En el sistema de numeració maia lesquantitats són agrupades de 20 en 20, per aquesta raó en cada nivell pot posar-se qualsevol nombre del 0 al 19.
En arribar al vint cal posar un punt en el següent nivell; d'aquesta manera, en el primernivell s'escriuen les unitats, en el segon nivell es tenen els grups de 20 (vintenes), en el tercer nivell es té els grups de 20 × 20 i en el quart nivell es tenen els grups de 20 × 20 × 20.Característiques bàsiques:

* Els tres símbols bàsics són el punt, el valor és 1, la ratlla, el valor és 5, i el cargol (alguns autors el descriuen com a petxina o llavor), el valor és 0.

* El sistemade numeració maia, tot i ser vigesimal, té el 5 com a base auxiliar.

* La unitat es representa per un punt. Dos, tres, i quatre punts serveixen per 2, 3 i 4. El 5 era una ratlla horitzontal, ala qual s'afegeixen els punts necessaris per representar 6, 7, 8 i 9.

* Pel 10 s'usaven dues ratlles, i de la mateixa forma es continua fins al 19 (amb tres ratlles i quatre punts) que és elmàxim valor que es pot representar en cada nivell del sistema vigesimal.

* Aquest sistema de numeració és additiu, perquè es sumen els valors dels símbols per conèixer un nombre.

* El puntno es repeteix més de 4 vegades. Si es necessiten 5 punts, llavors se substitueixen per una ratlla.

* La ratlla no apareix més de 3 vegades. Si es necessiten 4 ratlles, llavors vol dir que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Numeracion Maya
  • Numeración maya
  • Numeracion maya
  • Numeracion Maya
  • Numeracion Maya
  • numeracion maya
  • Numeracion maya
  • Numeración Maya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS