objetivo

Páginas: 4 (756 palabras) Publicado: 27 de agosto de 2014
Aigües salvatges
Que són?
Les aigües salvatges són aigües superficials que flueixen sense llera i que no tenen cabal fixe. Són, per tant fenòmens que només passen quan hi ha precipitacions ambmajor o menor intensitat o quan hi ha un desglaçament. N’hi ha que no estan canalitzades i també n’hi ha que ho estan com els barrancs o els torrents.
Foto 1
Aquí podem veure un curs d’aigua salvatgeprovocada pel desglaçament. L’aigua va baixant per una zona rocosa ja que l’hi és molt més fàcil que anar per la vegetació que no li permetria erosionar bé el terreny. Ara veurem com erosiona elterreny.
Com erosionen?
La seva erosió pot arribar a ser molt gran i es dóna gràcies a l’energia que tenen aquestes aigües. La erosió que s’hi produeixi depèn de factors com:
-La vegetació que hi hagien el terreny que impedeix que l’aigua circuli amb velocitat.
-El pendent que augmenta la velocitat amb que circula l’aigua.
-Els materials que es troben en el terreny que depenent del material quesigui, l’aigua el podrà erosionar o no.
En la majoria de casos arrosseguen grans quantitats de petits materials i creen petits canals com podrem veure en la següent imatge.
Foto 2
Aquí podem veurecom les aigües salvatges han erosionat aquest tros de terreny. Això ho ha pogut erosionar amb poca velocitat ja que pràcticament no hi ha pendent, cosa que demostra que amb més velocitat, poden arribara tenir un gran efecte erosiu.
Com modifiquen el terreny?
Si són aigües que no tenen cabal fix i que no segueixen un recorregut determinat creen varies estructures com xaragalls, rasclers, pilarscoronats o badlands, i si tenen un recorregut determinat creen torrents o barrancs.
Aigües no canalitzades
En les quals, com podem veure en la imatge, l’aigua no segueix cap camí determinat, i va peron pot fluir més fàcilment.
Xaragalls
Els xaragalls són solcs que produeixen les aigües salvatges amb profunditats variables. Normalment apareixen en zones seques i amb poca vegetació que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Objetivos
  • objetivos
  • OBJETIVOS
  • OBJETIVOS
  • Objetivos
  • objetivo
  • Objetos
  • objetivos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS