objeto

Páginas: 2 (436 palabras) Publicado: 22 de abril de 2014
El surrealisme és el moviment d’avantguarda mes important del periode d’entreguerres i el mes influent. Va ser creat el 1924 a partir del Manifest surrealista d’André Breton.
Gran ideòleg delsurrealisme catala: Lluis Montanya (1903-1985). Autor mes conegut Dali (1904-1989)
Dali va publicar diversos poemes i proses surrealistes escrits en: catala, castella, angles i frances.
Principalsaportacions teòriques a traves de noves revistes com: L’Amic de les Arts (on van escriure J. V. Foix i Dali) editada a Sitges i Hèlix, editada a Vilfranca del Penedes.El periodisme i l’assaig en la decada de 1930
Elfinal de la dicatuda de Primo de Rivera i la instauracio de la Segona Republica crearen un estat favorable per a un nou desenvolupament cultural, aixo si, en un ambient molt polititzat.
No era estranyque intel·lectuals o erudits ocupessin carrecs politics, com l’historiados Lluis Nicolau d’Olwer, que va arribar a ser ministre d’Economia i governador del Banc d’Espanya.
A mes, molts autorsque hem estudiat haguessin de marxar a l’exili pel seu grau de compromis politic adquirit.
A la decada de 1930 el periodisme catala visque la maxima esplendor gracies al nombre i la qualitat de lespublicacions.
Nous diaris/Noves revistes
En aquest temps la quota de mercat de la premsa en catala va arribar per primer cop al 25%. Això significà l’entrada en la professio de les primeresperiodistes i locutores de renom (importància).
Aquesta amplia oferta de treball va facilitar el treball dels grans mestres del periodisme catala: Josep M de Sagarra, Maurici Serrahima i Josep Pla. Pero tambe:Carles Soldevila, Eugeni Xammar (corresponsal i diplomatic); Domenec Guansé (novel·lista); Artur Bladé i Desumvila (cronista); i Gaziel, que va modernitzar La Vanguardia, el diari de mes difusió....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Objetivos
  • objetivos
  • OBJETIVOS
  • OBJETIVOS
  • Objetivos
  • objetivo
  • Objetos
  • objetivos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS