Obsolescència Programada

Páginas: 68 (16958 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2013



ÍNDEX




1. INTRODUCCIÓ
L’objecte de treball d’aquesta investigació és l’obsolescència programada. És a dir, el disseny i la fabricació d’un producte amb la intenció que aquest quedi obsolet al cap d’un temps determinat. Primer s’ha realitzat una cerca de la informació disponible sobre el tema principal i sobre les qüestions més rellevants que l’envolten, com la contaminació, elreciclatge o el sistema econòmic imperant.
Aquesta investigació té com a objectiu principal comprovar si les hipòtesis plantejades (s’explicaran més endavant) són verdaderes o falses. A més, mirarà de: obtenir informació sobre l’origen i el desenvolupament de l’obsolescència programada al llarg de la història; esbrinar l’impacte que té sobre el medi ambient en general, i en particular el delspaïsos del Tercer Món; i, per últim, trobar possibles vies per minimitzar-ne els efectes conscienciant la gent.

ELS MOTIUS DE LA TRIA DEL TEMA
Vaig decidir treballar aquest tema per la meva recerca perquè m’inquietava molt des de fa uns anys i volia saber-ne més. La inquietud se’m va despertar a 4t d’ESO, en una classe de Tecnologia en què vaig veure el ja famós documental Llençar, comprar,llençar, dirigit per Cosima Danoritzer i emès per Televisió de Catalunya i Televisión Española, entre d’altres. El reportatge explicava, a grans trets, la història de l’obsolescència programada, els seus efectes a Accra, capital de Ghana, i algunes accions judicials per part de consumidors que han aconseguit frenar les ambicions d’una gran empresa industrial que utilitzava l’obsolescència programada d’unaforma descarada (Apple, en aquest cas).
A més, és un problema que s’ha de tractar amb urgència, ja que afecta de manera molt greu el medi ambient (com es veurà durant la recerca) i molts ciutadans de països emergents i del Tercer Món, com ara Xina, Índia, Ghana, Nigèria o Mèxic. És per això que un dels objectius d’aquesta recerca és conscienciar la gent sobre l’obsolescència programada. S’haconsiderat primordial aportar informació útil per fer saber a la gent què és el que poden fer com a consumidors per, a curt termini, minimitzar-ne els efectes, i fer que vegin quines alternatives existeixen a llarg termini.

LA RECERCA
S’ha començat explicant la història de l’obsolescència programada i quins són els seus orígens atès, en part, el desconeixement general de la població juvenilsobre aquest tema. Posteriorment, s’ha fet una explicació de la situació en la qual es troba en l’actualitat i la possible classificació en diferents tipus. Després d’això es plantegen les possibles solucions i alternatives i es presenten els efectes mediambientals (apartat que inclou una entrevista a un conegut activista). Per últim, s’ofereix la part de recerca pràctica del treball, centrada en unaenquesta.
El marc teòric s’ha elaborat a partir de les dades que proporcionen diversos documentals que tracten l’obsolescència programada, amb el raonament del propi autor de la investigació i, també, amb la recerca d’informació entre pàgines web que s’han considerat fiables. En tot moment s’ha fet un contrast de les dades ofertes per les diferents fonts, per tal que la informació sigui sempreel més objectiva possible.
S’han estudiat dues hipòtesis dins del marc experimental de la investigació. La primera és: “La gent que sap què és l’obsolescència programada té un millor comportament a l’hora de consumir o abocar els productes elèctrics i electrònics”. I la segona “La nostra manera de consumir afavoreix que perduri l’obsolescència programada”. La primera ha estat comprovada amb lesdades proporcionades per una enquesta; la segona s’ha comprovat en part també amb les dades de l’enquesta i amb les deduccions lògiques que ha dut a terme l’autor d’aquesta recerca a partir de les informacions obtingudes en el transcurs de la mateixa.
La part pràctica consisteix, en primer lloc, en la realització d’una enquesta. Les característiques dels enquestats/des no s’han delimitat en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Obsolescencia Programada
  • Obsolescencia Programada
  • Obsolescencia programada
  • Obsolescencia Programada
  • obsolescencia programada
  • Obsolescencia Programada
  • obsolescencia programada
  • obsolescencia programada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS