Obtenció De La Fusta

Páginas: 5 (1061 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
.FUSTA
-Tècnica
La fusta és un material heterogeni, higroscòpic(que absorbeixen o cedeixen ràpidament l'aigua en forma de vapor o en forma líquida), cel•lular i anisotròpic.
La fusta és composta de fibresde cel•lulosa i hemicel•lulosa mantingudes unides per lignina, i petites proporcions de sucres, midó i proteïnes.
També s'utilitza per a, per fer mobiliari, marcs de finestres i portes,instruments musicals, terres (parquet), etc. Alguns estris o part d'estris, en especial els mànecs, solen ser de fusta, és el cas, per exemple, de la mà de morter, lacullera de cuinar, el mànec del martell, etc. Algunes eines per a modificar i treballar la fusta són, per exemple, el ribot, l'enformador, el xerrac. La fusta es pot envernissar o pintar.
Una vegada tallada i seca, la fusta s'utilitzaper a moltes aplicacions diferents. Una d'elles és la fabricació de polpa o pasta, matèria primera per a fer paper. Artistes i fusters tallen i uneixen trossos de fusta amb eines especials, per a fins pràctiques o artístics. La fusta és també un material de construcció molt important des dels començaments de les construccions humanes i roman sent-lo avui.
-PROPIETATS
Tot i que la fusta no téunes propietats fixes, sí que podem establir-ne algunes de generals:
Densitat: Les fustes solen tenir una densitat inferior a l'aigua, i és per això que suren. Algunes fustes d'origen tropical de gran duresa tenen densitats superiors a la de l'aigua.
Duresa: La duresa de la fusta depen del tipus d’arbre amb que s’estigui treballant.Conductivitat tèrmica i elèctrica: La fusta condueix malament la calor i l'electricitat raó per la qual relsuta un excel•lent aillant. Per això s'enpra en mànecs d'eines i en el revestiment de parets i sòls.
Durabilitat: Hi ha fustes molt duradores i resistents als paràsits i als fongs, com la noguera, i altres que no ho són tant, com el pi.-Obtenció de la Fusta

Apeo, tall o tala: En aquest procés intervenen els llenyataires o la quadrilla d'operaris que pugen a la muntanya i amb destrals oserres elèctriques o de gasolina tallen l'arbre i li treuen les branques, arrels i comencen a prendre-li l'escorça perquè comenci a assecar-se.

Transport: Normalment es fa tirant amb animals o maquinària però hi ha casos en què hi ha un riu aprop i s'aprofita per a que els porti
Presentacions comercials:
1. Taulers de xapes
2. Taulers de partícules
3. Taulers de fibres (aglomerats)
4. Taulers de llistons (contraplacats)
5. Xapes naturals (tàblex i DM)
6. Xapes sintètiques (enllistonats)
El paper:
El paper és una fina capa de fibres vegetals entrellaçades entre si formant un pedaç que té la propietat de ser resistent, perdurableen el temps, lleuger, aïllant de la calor i l'electricitat i higroscòpic (absorbeix l'aigua).
El cartró:
S'obté a partir de làmines gruixudes de pasta de paper o per aferrada de diverses capes. La forma comercial més comuna és el cartó ondulat.
LA FUSTA A LA CONSTRUCCIÓ
Element resistents: Pilars, bigues, entramats o encavallades.
Tancaments: S'usa bàsicament per baranes, portes o elementsestructurals de fusteria (bastiments, finestres)
Paviments: Tarimes de parquet, massís o laminat
Entre els tipus comercials de fusta més valorats comercialment cal destacar:
-Aiús -Caoba-Limba -Melis -Virola
La fusta com a font d’energia
La fusta que és també...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Fusta
  • La Fusta
  • Fustes
  • FUSTES
  • Joan fuster
  • Obtencio De Esteres
  • Obtencio Metano
  • Joan Fuster

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS