odbfbf

Páginas: 3 (595 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
er que a Roma sempre fos impopular i, fins i tot, objecte d´una important conspiració. Només va viure a Roma durant una petita part del seu regnat, ja que va viatjar infatigablement per totl´Imperi.Va renunciar a les campanyes de conquesta i es va dedicar a enfortir i fer més segures les fronteres de l´Imperi. Va promoure la vida urbana, especialment a Britània, on va iniciar la construcció delmur que porta el seu nom i que marcava la frontera septentrional d´aquella província.

Des del punt de vista arquitectònic, l´obra més important construïda en el seu mandat va ser el nou Panteó,del qual va canviar l´orientació respecte al Panteó precedent, va col.locar la façana principal al nord i va construir una plaça porticada per tal que la façana del edifici resaltés.

- ANÀLISI FORMALa.- Espai exterior

Queda estructurat en tres cossos:
- Un pòrtic octàstil o pronaos, rectangular i arquitravat de 35 m d´amplada, format per quatre parells de columnes d´ordre corintimonolítiques de granit egipci amb base de marbre blanc. Aquestes columnes sostenen l´entaulament llis, amb la inscripció M AGRIPPALFCOSTERTIUMFECIT (Marc Agripa, fill de Luci, cònsol per tercera vega, el vaconstruir). El conjunt està coronat per un frontó triangular.

Aquest pòrtic es divideix en tres naus. Les laterals donen accés a sengles absis o nínxols (concavitats) i la central, més àmplia, dónaaccés a la naos, a través d´unes portes de bronze.

- La pronaos queda conectada amb la cel.la per un cos intermedi o pròpylion, de transició que s´acobla al tambor que sosté la cúpula i dónaalçada exterior.
- Una naos o cel.la formada per un cilindre coronat amb una cúpula hemiesfèrica.El tambor mostra la tècnica de construcció romana a base de morter (opus cementicum) i maó (opuslatericium).

Exteriorment, només es veu una part de la cúpula, ja que la part inferior queda integrada en la massa del mur del tambor.








b.- Espai interior

L´espai interior imposa per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS