Odissea

Páginas: 13 (3146 palabras) Publicado: 9 de abril de 2010
8

GUIA DIDÀCTICA GUIA DIDÀCTICA-SEMINARI LITERATURA

SINOPSI

L'ODISSEA

Magatzem d'Ars

El text d’Homer explica el viatge de retorn a Ítaca d’Ulisses, després de la guerra èpica de Troia. Abans d’emprendre’l, Ulisses es declara davant dels déus com un d’ells, provocant així la seva ira i la de Neptú en particular, que el condemna a vagar eternament pels seus mars i oceans. En aquestaaccidentada i llarga travessia, el nostre heroi s’enfrontarà a nombrosos perills, i només les seves qualitats excepcionals (intel·ligència, habilitat, astúcia, enginy, generositat, perseverança...) l’ajudaran a sobreviure. Aproximació teatral per a joves al clàssic de tots els temps, articulada al voltant del treball dels actors i una simple i imaginativa proposta escènica.

TEATRE
GUIADIDÀCTICA Marta Fons

Seminari Literatura.

L'ODISSEA

09
FITXA ARTÍSTICA
Actors/actrius: Onofre Rojo Miriam Martinez Bernat Hervas Carlos Martinhyo Carlos Harillo Aranzazu Molina Nuria Peguera Albert Pueyo Marta Fons Magatzem d'Ars Anna Toro Magatzem d'Ars Albert Pueyo

EL VIATGE D'ULISSES
Adaptar l’aventura èpica per antonomàsia al teatre i representar-la en un escenari és un repte de gransdimensions que hem acceptat amb molta il·lusió. El nostre projecte es basa en representar l’interminable viatge d’Ulisses pels mars i la seva lluita amb els déus; mitjançant una posada en escena divertida i àgil, sempre respectant el contingut del llibre, i sense voler pretensiosos, però això sí, apurant al màxim les possibilitats amb les que podem treballar. L’espectacle està emmarcat en unassaig general d’una companyia de teatre, la qual cosa ens permet donar-li un toc d’humor i relatar per boca d’un actor la història paral·lela al viatge d’Ulisses que pateix la seva dona Penèlope amb els pretendents al tro d’Ítaca. Com a director de l’obra, espero i desitjo que us submergiu en el fantàstic viatge d’Ulisses i que compartiu amb nosaltres uns moments agradables i màgics. Albert PueyoAdaptació: Traducció català: Escenografia: Vestuari: Producció: Direcció:

9

10

GUIA DIDÀCTICA-SEMINARI LITERATURA

ORIENTACIONS PER AL PROFESSORAT
ABANS DE VEURE L'OBRA
ACTIVITAT 1
En el primer exercici que proposem, es pretén acostar els alumnes, en la mesura del possible, a la figura de l’autor. Tot i això volem deixar clar que les dades que obtindran potser no seran del totdefinitives, donat que, al tractarse d’una època tan llunyana a nosaltres, les dades que es barallen per part dels diferents historiadors no són concloents. Això els hauria de fer reflexionar sobre que estem parlant d’un personatge històric que, presumptament, va viure fa mes de 2.800 anys.

Els hi hem donat unes pautes bàsiques sobre quins temes poden utilitzar per fer les seves preguntes, però,evidentment, sempre és millor que ells tinguin les seves pròpies preguntes, que hauran de venir donades per la visió del espectacle.

DESPRÉS DE VEURE L'OBRA
ACTIVITAT 1
Una vegada ja han vist l’obra, els animen a què comparin la història de L’Odissea amb altres històries més properes a ells, perquè segur que n’han vist les pel·lícules. Els hi proposem tres exemples de pel·lícules, tot i que,evidentment, ells poden triar-ne d’altres.

ACTIVITAT 2
Tot i que L’Odissea consta de 12.110 versos aplegats en XXIV llibres, l’adaptació que nosaltres presentem és la que està compresa principalment entre els llibres VI a XII, és a dir, la part central de l’obra que descriu el viatge de tornada i les aventures marines. En aquests exercici, però, els hi transcrivim un petit fragment del inici deL’Odissea (llibre I) en una traducció de Carles Riba, i els hi demanem que mirin de transcriure’l amb les seves paraules i aconsegueixin fer el text més planer, tal i com nosaltres hem fet amb el text de l’adaptació.

ACTIVITAT 2
Amb aquesta activitat pretenem que coneguin el gènere literari de l’èpica i el seu subgènere de l’epopeia. Així mateix, volem que sàpiguen quines altres epopeies...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • resum odissea
  • Odissea
  • Odissea
  • Odisseo
  • Odissea
  • 2001 Odissea nello spazio
  • Comentario De Texto De La Odissea
  • filosofia la odissea de la especie

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS